Od prštekov k lyžičke: Ako učiť dieťa používať príbor?

 

Odporúčame vám, aby ste dieťatku kúpili lyžičku, ktorá bude primerane veľká rúčke a dokonale do nej zapadne. Detičky sa zoznámia s lyžičkou a vidličkou približne do 18 mesiaca. Samostatne ich vedia používať okolo tretieho roku. Kým sa však do tohto štádia prepracujú, musíte im pomôcť zvládnuť niekoľko míľnikov.

NAJPRV PRŠTEKOVÉ JEDLÁ

Už keď má batoľa šesť až deväť mesiacov, snaží sa zapojiť do procesu kŕmenia. V tomto čase dieťatko mimovoľne otvára ústa a baví ho hrať sa s lyžicou. O pár mesiacov neskôr (od deviateho do trinásteho) nastáva obdobie, keď je batoľa schopné kŕmiť sa takzvanými pršetkovými jedlami.

Ide o pokrmy, ktoré jednoducho uchopí do rúk a bez problémov ich rozhryzie a požuje. Aby ste mali predstavu, aké jedlá myslíme, dávajte dieťatku napríklad malý kúsok uvarenej mrkvy alebo banán.

najprv prstekove jedla

ZAČIATKY S LYŽICOU

Následne prichádza ďalší dôležitý míľnik – zoznamovanie sa s lyžicou (od štrnásteho mesiaca). Samozrejme, to, že dáte dieťatku lyžicu do rúk, nestačí. Najprv postupujte tak, že kým ho budete sami kŕmiť lyžicou, ďalšiu mu dajte do ruky.

Ak sa samo pokúsi nabrať pokrm a vložiť si ho do úst, nechajte ho. Len sa pripravte na to, že prvé snahy bude sprevádzať aj trochu neporiadku.

Na prvé papanie s lyžicou zvoľte praktické jedlá ako puding alebo jogurt. Príliš pevné jedlá sa môžu naberať veľmi ťažko a liate zas môžu skončiť kade-tade, len nie v ústach.

V spojitosti s používaním lyžice vás tiež upozorňujeme, aby ste vašej ratolesti zaobstarali ergonomickú lyžicu, ktorá bude primerane veľká rúčke a dokonale do nej zapadne.

Niečo také, ako je lyžica zo setu na prvé jedenie od značky Bumkins. Okrem misky a veka je jeho súčasťou dvojitá lyžica, ktorá je vhodná na namáčanie do pyré aj naberanie pevných pokrmov.

set na prve jedenie


Set na prvé jedenie od značky Bumkins.

KEDY ZAČAŤ S VIDLIČKOU

Po tom, ako sa dieťatko zoznámi s lyžicou a bude ju vedieť používať, prichádza na rad vidlička.

Podľa autorky knihy The Baby Bedtime Book Fi Star-Stoneovej môžete vidličku zakomponovať už do rutiny okolo 14. mesiaca, keď sa dieťatko učí papať s lyžicou.

Aby ste mu proces čo najviac uľahčili, vytvorte mu vhodné podmienky. A to napríklad tak, že vidlička bude akurátnej veľkosti a v ergonomickom prevedení. Pre vyvolanie záujmu môžete vybrať takú, ktorá bude mať pestré farby alebo rozprávkové motívy.

Majte tiež na pamäti, že veľkú úlohu zohráva výber samotného jedla, pretože nie všetko sa dá vidličkou nabrať. Prvé pokusy robte na niečom mäkkom a nešmykľavom. Poslúžiť vám môžu už spomínané mäkké pokrmy ako banán alebo varená mrkva, do ktorej sa vidlička hladko zapichne. Neskôr môžete dieťatku dávať aj kúsky kuracieho mäsa.

maly chlapec papa s vidlickou

Skvelou motiváciou je pre dieťatko váš príklad. Inak povedané, ak si sadnete k nemu a budete jesť vidličkou aj vy, batoľa vás bude chcieť napodobniť. Ak si však pomôže rúčkami alebo lyžicou, pokojne ho nechajte. Veď ste ešte len na začiatku.

KRÁJANIE NOŽÍKOM

Kým sa dieťatko naučí používať lyžičku a vidličku, bude mať dva-tri roky. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že tento míľnik nastáva v štvrtom roku života.

Čo sa týka krájania s nožíkom, na to si musíte počkať až do piateho roku. V tom čase sa dieťa ešte len učí s ním narábať. Používať príbor samostatne a bez problémov vie okolo siedmeho roku.

Podobne ako pri lyžici a vidličke, aj pri nožíku v začiatkoch dbajte na správny výber jedla. Niektoré pokrmy nemusia mať správnu konzistenciu alebo budú príliš tvrdé, čo drobcovi zbytočne sťaží prvé pokusy.

krajanie nozikom

No a keďže manipulácia s nožíkom je už beztak náročná, uľahčite dieťatku krájanie tým, že mu zaobstaráte ľahký nožík s krátkou rukoväťou.

Na klasický kovový nôž zabudnite a namiesto neho deťom zaobstarajte špeciálny detský nožík zo zdravotne nezávadného plastu.

DOBRÉ RADY NA ZÁVER

Je dobré vedieť, kedy približne začať dieťatko učiť papať s príborom. No pamätajte si, že uvedené míľniky sú orientačné a nemusia platiť na každé dieťa. Takže ak váš drobec začne používať príbor o niečo neskôr, neobávajte sa. Všetko chce prax.

To ale neznamená, že by ste mali učenie úplne zanedbať. Práve naopak. Povzbudzujte dieťa, ako sa dá, a vytvorte mu čo najlepšie podmienky.

Napríklad tým, že mu okrem ergonomického príboru zaobstaráte tanier alebo misku so špeciálnou prísavkou, vďaka ktorej sa priľne o povrch. Budete tak mať istotu, že si popri naberaní či krájaní neublíži, prípadne že sa nič nezošmykne a nezostane po jedle obrovský neporiadok.

misticka bumkins


Mištička Bumkins sa vďaka prísavke dokonale priľne o akýkoľvek povrch.

Často prehliadanou, no veľmi podstatnou záležitosťou je, aby dieťatko počas jedenia správne sedelo. A to bez ohľadu, či už sedáva pri stole alebo používa detskú stoličku.

V oboch prípadoch platí, že musí byť úplne podopreté a rúčky musia byť voľné. Aby dočiahlo na misku a malo pohodlie, podložte mu menší vankúšik. Pre maximálne pohodlie mu podložte aj niečo pod nohy. A potom už hor sa do papania. 

set na prve jedenie banner