Nie je to len šteklením a zábavnými grimasami. Prečo sa bábätká smejú?

Dôvodom úškrnov nie je iba šteklenie či srandovné opičky. Prečo sa teda drobci smejú a kedy sa dostavia prvé úsmevy?

Psychológa Caspara Addymana zaujala veselá časť detského života natoľko, až sa začal zaoberať smiechom. Zistil, že dôvodom detských úškrnov nie je iba šteklenie či srandovné opičky. Prečo sa teda drobci smejú a kedy sa dostavia prvé úsmevy?

Predstavte si, že ste práve pristáli na cudzej planéte. O domácich neviete nič. Nepoznáte ich jazyk, kultúru, zvyky, všetko je pre vás neznáme. Presne tak sa cítia bábätká, keď sa narodia.

Ich myseľ je prázdna, nevedia hýbať končatinami, nezdvihnú hlávku a nemajú žiadnu kontrolu nad svojím telom.

Ako však vysvetľuje vývinový psychológ Caspar Addyman, bábätkám už od počiatku pomáhajú v tomto „chaotickom“ svete prežiť tri zázraky. Okrem učenlivého mozgu a milujúceho prostredia je to aj akákoľvek forma komunikácie vrátane smiechu.

PREČO SA BÁBÄTKÁ SMEJÚ

Skôr než sa Caspar Addyman začal zaoberať deťmi, pracoval ako finančník a programátor. Sám nemá deti, no aj tak chcel zistiť, čo je dôvodom ich smiechu. Podľa neho sa vedci zaoberajú zväčša tým, čo nefunguje a ako to napraviť. On však chcel skúmať veselú stránku detského života.

Preto urobil prieskum medzi 1000 rodičmi. V rozoslanom dotazníku sa ich pýtal, kedy, kde a prečo sa ich deti smejú.

Často uvádzaným dôvodom bolo šteklenie alebo zábavná aktivita, počas ktorej si dospeláci pred detičkami zakrývajú a odokrývajú tvár a popri tom sa im prihovárajú slovíčkom kuk.

Šteklivosť a moment miznutia a opätovného prinavrátenia však nie sú hlavnými dôvodmi detskej radosti. To, že sa bábätká smejú, spôsobuje podľa Addymana hlavne to, že s drobcami takto udržujú kontakt.

„Smiech je predovšetkým sociálna záležitosť, pretože sa smejete v spoločnosti. Jeden z najjasnejších dôkazov je, že nejde nevyhnutne o to, čo robíte, ale skutočnosť, že ste so svojím dieťaťom. Preto je šťastné,“ uviedol Addyman pre britský Daily Mail.

Takže nie je to len o srandovných opičkách alebo hrách. Deti vám nedávajú najavo len to, že sa im vaše zábavné aktivity páčia, ale hlavne to, že sú rady vo vašej spoločnosti.

mamicka a dietatko

ÚPLNÉ ZAČIATKY

Caspar Addyman si od rodičov pýtal aj videá a fotky, ktoré zaznamenávajú detský smiech. Podľa toho skúmal nielen príčinu, ale aj obdobie, v ktorom sa začínajú detičky smiať. 

Náznaky prichádzajú už v prvých týždňoch, no skutočný úsmev sa dostaví až po prvom mesiaci a pol. Smiech, ako ho poznáme, prichádza zhruba okolo tretieho mesiaca.

A aj keď sa zistenia Addymana s poznatkami detskej lekárky Jennifer Gardner rozchádzajú, psychológ aj pediatrička zhodne tvrdia, že u každého dieťatka môže tento míľnik nastať inokedy.

Navyše, na začiatku si ani nemusíte všimnúť, že sa dieťatko smeje. Prvé úškrny totižto znejú ako kvílenie a jačanie. Detičky sa tiež veľa smejú počas spánku, a tak prichádzate o možnosť ich pri tom vidieť.

Nemusíte sa však obávať, postupom času sa mení tón aj kadencia. Takže neskôr bude oveľa jednoduchšie rozpoznať nefalšovaný detský smiech.

smejuce sa dietatko

MÁ TO ZMYSEL

Keď sa vám nebude chcieť rozosmievať vaše ratolesti, spomeňte si na slová klinického psychológa a spisovateľa Louisa Franziniho. Ten tvrdí, že zmysel pre humor je jednou z najdôležitejších osobnostných čŕt a jeho rozvoju by mali pomôcť aj rodičia, keď sú detičky ešte malé.

A prečo je smiech dôležitý už v ranom veku? Okrem sociálnych schopností je nápomocný najmä pri učení, budovaní sebavedomia či odbúravaní stresu. Detičky budú vďaka humoru schopné riešiť problémy a zveľaďovať empatiu.

dietatko a otec

 

No a na záver ponúkame niekoľko tipov, ako dieťatko rozveseliť. Šteklenie a skrývačku sme už spomínali. 

K týmto overeným zábavkám pridajte opičky. Robte srandovné ksichtíky, tvárte sa, že dieťatku hryziete nôžky alebo že máte niečo na hlave. S ľahkosťou vášmu drobcovi fúknite do tváre alebo ho pusinkujte pri uškách, čím ho zároveň pošteklíte.

Ak vás opičky prestanú baviť, pozerajte spolu zábavné rozprávky alebo si fúkajte bublinky počas kúpeľa. Nákazlivý smiech bude napokon prínosný nielen pre detičky, ale aj pre vás.