Ako vzdelávať deti počas dlhého voľna? Využite tieto bezplatné aplikácie a kurzy

Deti budú doma aspoň dva týždne. Vynahraďte im vyučovanie týmito bezplatnými aplikáciami a online kurzami. 

V súvislosti so šíriacim sa vírusom COVID-19 sú všetky školy a škôlky na Slovensku zatvorené. Detičky pobudnú doma minimálne dva týždne, a tak je dôležité vynahradiť im vyučovanie. Vďaka týmto online lekciám to však nebude žiadny problém.

 

GRAMAR.IN

Bez ohľadu na to, či máte doma prváčika, staršie deti alebo stredoškolákov, portál Gramar.in si otvorte tak či tak.

Nachádzajú sa tu úlohy pre všetky vekové kategórie. Detičky sa môžu prostredníctvom rôznych úloh zlepšovať vo veľkých a malých písmenách, interpunkčných znamienkach či dokonca v literatúre. A to veľmi hravo a jednoducho.

zazi radost so slovencinou


Zdroj: Gramar.in

Súčasťou portálu sú aj vzdelávacie hry. Web môžu využívať deti, rodičia aj učitelia s celými triedami. Vzdelávanie cez Gramar.in je bezplatné.,

 

 

INTERAKTÍVNE TITULY VYDAVATEĽSTVA TAKTIK

Košické vydavateľstvo TAKTIK ponúka počas mimoriadnej situácie celkovo 50 interaktívnych titulov vrátane slovenčiny, dejepisu, geografie či chémie. Najprv si musíte objednať tituly. S kódom TAKTIKNADOMA to bude tentoraz úplne zadarmo.
 

 

Následne potom vám príde e-mail s prihlasovacími údajmi. Vďaka nim si budete môcť otvoriť pracovné zošity a učebnice. Balík obsahuje učivo pre prvý aj druhý stupeň základnej školy. Jeho súčasťou sú aj testovacie cvičenia.

VČIELKA.ONLINE

Aplikácia Včielka je určená pre rodičov, ktorí pomáhajú detičkám pri učení, učiteľom a špeciálnym pedagógom. Na rozdiel od iných kurzov, tu sa môžu deti vzdelávať „len“ v čítaní, angličtine a španielčine.

Okrem teoretických usmernení aplikácia obsahuje cvičenia. Ako príklad uvádzame doplňovanie slov do viet v správnom tvare alebo určovanie anglických slovíčok podľa obrázkov.

vcielka online


Zdroj: Vcielka.online

Aplikácia je bežne dostupná za poplatok. Počas mimoriadneho voľna si môžete uplatniť kód UCIMESADOMA a na šesť týždňov ju budete mať zadarmo.

Aplikáciu môžete využívať aj na tabletoch alebo telefónoch s operačným systémom Android.

 

TESTPARK.CZ

Ako asi tušíte, web Testpark.cz je v češtine. No to nemení nič na tom, že vaše detičky si tu môžu precvičiť násobilku, delenie, slovíčka z angličtiny alebo fyzikálne veličiny.

Ak majú vaše deti učenie radi, pokojne im otvorte všeobecné testy, vďaka ktorým si rozšíria obzory. Ako príklad uvádzame testy o seriáloch, filmoch či športe.

testpark


Zdroj: Testpark.cz

MATIKA.IN

Nezisková organizácia Matika.in nevybudovala len portál Gramar.in, ale ako názov napovedá, patrí k nej aj web Matika.in.

Jeho súčasťou sú matematické cvičenia a hry. Ako príklad uvádzame úlohu Pyramídy, v rámci ktorej bude váš drobec dopisovať do vežičky čísla. Základným princípom úlohy je sčítanie vedľa seba uložených čísel.

zazi radost s matematikou


Zdroj: Matika.in

 

Na podobnom princípe funguje aj úloha Autobus pre 5. ročník ZŠ. Pre staršie deti sú prichystané aj úlohy veľkej násobilky či slovné úlohy.

KHAN ACADEMY

Podobne ako Testpark.cz, aj Khan Academy je v češtine. Nachádzajú sa tu však množstvo univerzálnych informácií. Veď napokon také počítanie do 10, základy geometrie či symboly väčší, menší a rovná sa nie sú v našom vzdelávaní odlišné.

khanacademy


Zdroj: Khanacademy.org

 

Ak nechcete detičky ukracovať o výklad, pustite im krátku video lekciu, ktorá sa nachádza pri každom učive. Následne im pustite cvičenia. Tie sú jednoducho podané a pekne doplnené o ilustrácie. Detičky sa tak môžu naučiť počítať vďaka kresleným jabĺčkam alebo myškám.

Lekcie a cvičenia sú zadarmo. Okrem matematiky v Khan Academy nájdete aj lekcie informatiky, hudby či astronómie.

 

SKOLASKYCOV.WEBLAHKO.SK

Web Skolaskycov.weblahko.sk síce nie je úplne vyšperkovaný, ale plní primárny účel, a to vzdelávať deti viacerých vekových kategórií.

Nájdete tu predovšetkým učivo z matematiky, napríklad porovnávanie čísel, zlomky, Pytagorovu vetu alebo rímske čísla. Pedagógovia zo základnej školy zo Skýcova dokonca uvádzajú videá, vďaka ktorým si budete vedieť lepšie predstaviť os uhla či princíp Pytagorovej vety.

 

FENOMÉNY SVETA

Portál Fenomény sveta je určený najmä deťom druhého stupňa základných škôl. Základnou učebnou pomôckou tohto webu sú videá britskej BBC (nahraté s titulkami).

Po tom, ako si rodič alebo učiteľ prejde s deťmi jednotlivé lekcie, prichádzajú na rad úlohy a cvičenia v podobe doplňovačiek a rôznych aktivít.

fenomeny sveta


Zdroj: Fenomenysveta.sk

Web Fenomény sveta je skvelým nástrojom interaktívneho a praktického vzdelávania. Dôkazom toho sú lekcie zamerané na vodu, slnko či finančnú gramotnosť. Do 15. apríla 2020 sú lekcie zadarmo po zadaní kódu skolazdomu.

KOZMIX

Nechajte na webe projektu Kozmix prečítať deti krátky Miškov text o futbale a následne vyplniť cvičenie. V ňom sa nachádza niekoľko tvrdení a detičky majú určiť, čo je pravda a čo nie. Nanajvýš hravé je aj pexeso, pomocou ktorého sa deti učia priradiť vety k obrázkom.

moj kozmix


Zdroj: Moj.kozmix.sk

 

Web sa zameriava na matematiku, slovenčinu či prírodovedu. Nájdete tu mnoho jednoduchých úloh (zlomky, sčítanie a odčítanie, počítanie do 100).

Portál môžu využívať rodičia, deti aj učitelia. Počas mimoriadnej situácie sú lekcie s kódom skolazdomu zadarmo.

 

VZDELÁVANIE PROSTREDNÍCTVOM TV

Na mimoriadnu situáciu ohľadom šírenia epidémie nereagujú len poskytovatelia online kurzov a vzdelávania. Netradične sa do vyučovania zapojila aj verejnoprávna RTVS. Od 18. do 27. marca vysiela program Školský klub, ktorý je na programe od 9:15 do 10:00.

V rámci neho dvaja učitelia ukážu deťom napríklad to, kde máme aké orgány, ako si doma zhotoviť rúško na tvár a takisto im predvedú niekoľko cvikov, ktoré budú náhradou klasickej telesnej výchovy. Detičky pri televíznej obrazovke budú riešiť rôzne úlohy a aktivity.

skolsky klub

 

Česká televízia takisto reaguje na mimoriadnu situáciu u našich susedov. A keďže deti rovnako nechodia do školy, škola za nimi prichádza v podobe programu UčíTelka, ktorý vysiela Česká televízia.

Program trvá tri hodiny a celkovo je rozdelený do piatich blokov. Deti sa cez obrazovky naučia anglické slovíčka alebo to, aké druhy vtáčikov poznáme. Na záver si môžu takisto zacvičiť.

Ak teda chcete deťom pustiť nejaký náučný program, pokojne sa poobzerajte aj po tomto českom projekte.

 

KEĎ HERCI ČÍTAJÚ

Na záver pripomíname ešte jednu veľmi peknú aktivitu. Ide o čítanie rozprávok cez internet. Aby si rodičia mohli večer trochu oddýchnuť a detičky mali svoju dávku príbehov, herečka Zuzana Fialová číta rozprávky na svojom Instagrame každý večer o 19:30.

S podobným nápadom prišlo aj kníhkupectvo Martinus. Každý večer o 19:00 na svojom YouTube kanáli zverejní rozprávku, ktorú čítajú známe osobnosti. Medzi inými je to aj herečka Lujza Garajová-Schrameková či Kristína Tormová.

 

Ak majú vaše deti radi kozliatka a vlka alebo škaredé káčatko, pustite im rozprávky, ktoré nahrali herci z Divadla Andreja Bagara v Nitre. Nájdete ich na oficiálnom YouTube kanáli