Nepríjemný ekzém u detí a ako s ním bojovať

Atopický ekzém alebo aj atopická dermatitída je nepríjemné zápalové ochorenie, ktoré je chronické a zároveň veľmi svrbí. Ako sa s ním vysporiadať a na čo si dávať pozor sa dozviete v našom novom článku.

Toto zápalové ochorenie sa väčšinou prejavuje už v dojčenskom veku a je veľmi neľahké sa ho zbaviť. Zaručená liečba a úplne odstránenie bohužiaľ nie je, pretože u niekoho môže odznieť postupom času alebo môže trvať aj do dospelosti.

 

Atopický ekzém u bábätiek 

prsteky_ruka

Pokožka u dojčiat je veľmi jemná a vyžaduje o to viac starostlivosti. Je tenšia než pokožka u dospelého človeka a taktiež omnoho citlivejšia na svoje okolie. Preto aj bábätká a detičky potrebujú väčšiu starostlivosť, či už pri chránení pred UV žiarením, alebo samotným atopickým ekzémom. Ich pokožka je omnoho menej odolnejšia a viac citlivejšia na škodlivé látky, ktoré obsahujú napríklad kozmetické výrobky. Pokožka dieťatka sa vie veľmi rýchlo vysušiť a preto je potrebné ju často hydratovať. 

 

Atopický ekzém sa väčšinou prejavuje veľmi suchou až šupinatou pokožkou, ktorá potrebuje nespočetné množstvo hydratácie. V horšej fáze atopický ekzém je potrebné liečiť v rámci lekárskeho ošetrenia.  Ku vzniku atopického ekzému najčastejšie dochádza aj ako dedičné ochorenie, no prispievajú k nemu už spomínané škodlivé látky. 

 

Najčastejšie sa u bábätiek vyskytuje atopický ekzém na tvári, lícach, vo vláskoch a taktiež aj kolenách a lakťoch. Ekzém môžete zbadať už vo veku 2 -6 mesiacov od narodení bábätka, ktorý sa prejavuje červenými pupienkami, pľuzgierikmi so šupinami. U starších detičiek sa môže atopický ekzém objaviť na pokožke celého tela. 

labka

Čo používať pri atopickom ekzéme

  • Kortikoidy: sú určené pre akútne zápalové kožné ochorenia (pri vážnom výskyte ekzému), ktoré zmierňujú začervenanie, zhrubnutie kože alebo opuch. Kortikoidy v podobe masti je potrebné nanášať pravidelne a pod dohľadom ošetrujúceho lekára. 
  • Emoliencie: Látky, ktoré chránia a hydratujú kožu a liečia kožné ochorenia. 
  • Ichtamol: Má protizápalové účinky a pomáha proti svrbeniu. 
  • Antihistaminiká – Tlmia svrbenie.

Prírodné metódy pri atopickom ekzéme

  • Kúpeľ z ovsených vločiek
  • Pšeničné otruby
  • Bylinné kúpele: najčastejšie sa využíva repík

Pri samotnej liečbe by sme mali dbať na prevenciu a uprednostniť prírodné zložky v prípade, ak nie je potrebná lekárska pomoc. Pokožku treba pravidelne premasťovať a neustále hydratovať. Prípravky by mali byť hypoalergénne  a bez konzervantov, parfumácie alebo sulfátov a parabénov. 

Napríklad emolienciá sú voľne predajné a dostupné bez lekárskeho predpisu. Nanášajú sa minimálne dvakrát denne a najlepšie po kúpeli. Emolienciá na báze krému sa ľahšie nanášajú a rozotierajú, avšak sú menej účinné než tie, ktoré majú masťový základ (vytvárajú vyššiu ochranu pokožky a obsahujú len minimum vody alebo vodu neobsahujú vôbec). 

 

Kúpanie pri atopickom ekzéme

kupkanie_ekzem

Ak má bábätko ekzém, pri kúpaní by mala byť voda vlažná a doba kúpania maximálne 10 minút. Voda by nemala byť v žiadnom prípade horúca, pretože môže dôjsť k roztiahnutiu ciev. Používajte detské neparfumované mydlá, hydrofóbne krémy alebo detský šampón bez sulfátov a parabénov.  

 

Najdôležitejšia je prevencia a každodenná hydratácia a starostlivosť pokožky, vďaka čomu môžete zmierniť až odstrániť nepríjemné svrbenie alebo začervenanie a opuch. Nezabúdajte na vytrvalosť, pretože takáto prevencia trvá nejakú dobu.