Každé bábätko potrebuje zdravý vankúšik. Dodržte týchto 7 rád a nájdete ten správny

Detskí lekári kedysi prvorodičkám radili, aby hlavičky bábätkám podopierali vreckami s múkou. Tento prežitok je však dávno preč a na trhu sú dostupné viaceré novinky v podobe ergonomických vankúšikov, vďaka ktorým sa váš drobec bude vyvíjať tak, ako sa má. Našich sedem jednoduchých rád vám pomôže vybrať ten správny.

Ak sa niekedy dospelých opýtate, čo mali včera na obed, mnohí zostanú touto otázkou naozaj zaskočení. Ak sa ich však opýtate na ich prvú hračku, mnohí si ju vzápätí s úsmevom vybavia. Ľudská pamäť je jednoducho neuveriteľná a už malý človek dokáže vnímať také veci, ktoré si my dospeláci neraz ani nevšimneme.

Už malé bábätká nasávajú do seba naše gestá, úsmevy, tóny uspávanky, postupne však začínajú vnímať aj farby, a tak si všimnú nielen hračky okolo seba, ale pokojne aj obliečky na svojej prvej perinke či obľúbený vankúšik.

Tieto milé chvíle rodinnej pohody však neraz vystrieda poriadny plač. Rodičia vtedy zúfalo zisťujú, či dieťa nie je napríklad hladné alebo choré. Problém však môže spočívať v niečom úplne inom.

Ak sa váš poklad zvyčajne utíši iba vo vašom náručí, nemusí sa za tým skrývať iba jeho túžba po ľudskom teple. Bábätko môže plakávať aj preto, lebo sa cíti pri ležaní nepohodlne.

placuce dieta

NA VANKÚŠI ZÁLEŽÍ

Aj malé dieťa dokáže vnímať nekvalitné materiály. Ako rodičia by ste preto nemali podceňovať to, na čom leží. Novorodenec totiž denne prespí až šestnásť hodín. Jeho spánok by mal byť preto tiež zdravý, a to nielen kvôli oddychu, ale aj kvôli jeho telíčku, ktoré bude naďalej rásť.

CITLIVÁ HLAVIČKA

Asi každá mamina vie, že pri prirodzenom pôrode je najťažšie vytlačiť von hlavičku bábätka. Našťastie, príroda to zariadila tak, že lebkové kosti dieťatka ešte nie sú zrastené, a tak vďaka ich poddajnosti môžu deti prichádzať na svet.

Hlava zdravého novorodenca máva obvod 35 centimetrov a v porovnaní so zvyškom telíčka býva oveľa väčšia.  „Až 75 % detí sa však rodí s malou asymetriou tváre alebo lebky, ktorá spontánne zmizne za niekoľko dní,“ hovorí francúzsky plastický chirurg Guillaume Captier.

Čerstvých drobcov nechávame zvyčajne spinkať na chrbátiku, pretože v 90. rokoch sa prišlo na to, že to znižuje výskyt syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Keďže je však hlavička ťažká, vplyvom gravitácie prirodzene klesá na jednu alebo druhú stranu. Ak sa však tento „neduh“ včas nepodchytí, hlavička vášho drobca sa môže postupne deformovať, čo napokon môže viesť až k plagiocefálii. Výsledkom býva preležaná zadná časť hlavy alebo sa vyklenie jedna strana čela a opačná strana záhlavia.

citliva hlavicka babatka

A aj preto si treba dať na výbere prvého vankúšika pre vaše bábätko naozaj záležať.

AKO VYBRAŤ SPRÁVNY VANKÚŠ?

  1. MÄKKOSŤ

Pri kúpe vankúšika pre vášho novorodenca treba dbať predovšetkým na to, aby bol dostatočne mäkký. Tvrdý podhlavník by vášmu pokladu mohol iba ublížiť a hlavu mu zbytočne splošťovať.

  1. TVAR VANKÚŠIKA

Pri výbere sa zamerajte aj na tvar samotného vankúšika. Je totiž dôležité, aby spĺňal správne ergonomické vlastnosti, ktoré poskytnú detskej hlavičke a chrbátiku prirodzenú oporu. Nie je teda vankúš ako vankúš.

  1. KVALITA MATERIÁLU

Všimnúť by ste si mali aj materiály, z ktorých je vyrobený. Detská pokožka je totiž veľmi jemná a to, čo vyhovuje dospelému, jemu môže ublížiť.

Novorodenec by mal byť vždy obklopený materiálmi, ktoré mu nepodráždia pokožku. Predtým, než teda za niečo vôbec zaplatíte, zistite si, či je látka daného produktu vhodná pre bábätká. Vo všeobecnosti sa však odporúča, aby ste zvolili prírodné materiály, ako je napríklad jemná organická bavlna, bambusové alebo kukuričné vlákna.

vankusiky Baby Elephant Ears Lalalu

Vankúšiky Baby Elephant Ears z nášho e-shopu sú vyrobené z organicky vypestovaných bambusových a kukuričných vlákien, takže sú úplne bezpečné.

  1. ĽAHKÝ NA PRANIE

Pri výbere vankúšika preto treba okrem kvality materiálu pozerať aj na to, či sa dá aj ľahko vyčistiť. Starostlivosť o bábätko je totiž full-time job, ktorý trvá 24 hodín denne. A ako rodičia nebudete mať čas na prácne čistenie vankúšika. Na etikete si teda všimnite aj to, akú náročnosť si vyžaduje jeho údržba.

pranie detskeho vankusika
  1. ODOLNOSŤ

Kúpu bábätkovského vankúšika by ste mali brať predovšetkým ako investíciu. Veď načo by vám bolo niečo, čo sa vám po pár použitiach rozpadne a budete to musieť vyhodiť. Ďalší faktor, ktorý by ste pri kúpe nemali zanedbať, je teda odolnosť.

Je dôležité, aby bol vankúšik aj po niekoľkých mesiacoch v takom stave, ako keď ste ho dávali dieťaťu pod hlavičku po prvýkrát. Netreba sa teda pozerať iba na cenu, ale aj na kvalitu výrobku.

  1. PRAKTICKOSŤ A POUŽITEĽNOSŤ

Zvážte, v akom prostredí sa budete so svojím drobcom najčastejšie pohybovať. A nezabudnite si všimnúť ani veľkosť samotného vankúšika. Do postieľky sa vám zmestí aj ten vo väčšom prevedení a do auta sa zas bude hodiť nejaký menší.

Na trhu sú však dostupné aj značky, ktoré sú rovnako vhodné pre novorodenca a aj neskôr, keď sa už bude batoliť.

  1. DIZAJN

Tento faktor pri výbere vankúšika nie je až taký kľúčový, no môže byť príjemným spestrením pre vás i samotné bábätko. Zrak novorodenca sa totiž po narodení rozvíja a zaostruje. Postupne jasnejšie vníma svetlo a okolo dvoch – troch mesiacov dokáže rozoznať nielen tváre svojich blízkych, ale aj predmety okolo seba.

Lalalu vankusik

Zdroj: 4family – Lalalukids

OBĽÚBENÉ SLONIE UŠKÁ

Mnohí rodičia nedajú dopustiť na vankúšiky značky Baby Elephant Ears, ktoré pripomínajú slonie ušká. Nielenže sú naozaj rozkošné, ale vďaka ich ergonomickému tvaru poskytujú detskej hlavičke a chrbátiku prirodzenú oporu. Navyše, ich zakrivený dizajn pomáha predchádzať plochým hlavičkám u bábätiek.

vankusiky Baby Elephant Ears od Lalalu

Štýlové, odolné a bezpečné vankúšiky Baby Elephant Ears si môžete pohodlne kúpiť v našom e-shope Lalalukids.com.

Šetrné sú aj na detskú pokožku, pretože sú vyrobené z organicky vypestovaných bambusových a kukuričných vlákien, takže sú absolútne bezpečné. Zároveň sú veľmi praktické, pretože sú vhodné do postieľky, kočíka, ale aj autosedačky.

Najlepšie pritom vyzerajú v kombinácii s mäkučkou dekou v rovnakom motíve. A nezabúdajte na to, že aj z „obyčajného“ vankúšika sa môže stať nezabudnuteľná spomienka na detstvo. :)