Hygienické návyky, ktoré by ste u detí mali budovať od samého začiatku

Ako vaše dieťatko rastie, postupom času si osvojuje čoraz viac návykov. To, čo naučíte dieťa v útlom veku si bude pamätať navždy, obzvlášť čo sa týka hygieny a osobnej starostlivosti. Detaily o výchove dieťatka smerom k hygiene sa dozviete v našom novom článku.

Presný vek, kedy by sa malo dieťa učiť hygienickým návykom nie je určený. Záleží od individuality každého dieťaťa, no keď dieťa nastúpi do škôlky očakáva sa, že už tieto návyky bude ovládať.  Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím skôr si dieťa návyky osvojí, tým to bude pre neho lepšie.

Vytrvalosť a dôležitosť hygienických návykov 

umyvanie ruk

Dieťa samotné nepozná a nechápe význam hygienických návykov pretože nevie, koľko baktérii alebo koľko ochorení môže vzniknúť len z neumytých rúk. Obzvlášť keď sa dieťa hrá vonku alebo s ostatnými deťmi. Je samozrejmé, že dieťa by si malo vytvárať aj kolektívnu imunitu medzi deťmi a taktiež to netreba preháňať s hygienou, pretože akonáhle to budeme s hygienou prehánať, ničíme tak prirodzený vývoj imunitného systému dieťaťa.  Nie je vždy úplne jednoduché vytvoriť pravidelný návyk u dieťaťa, ktorý by ho nabádal napríklad k umývaniu rúk po toalete alebo pred jedlom. Sami si často neuvedomujú, že zvyšujú riziko prenosu nečistôt a baktérii aj na ostatné deti. 

Taktiež počas pandémie COVID-19 je potrebné dbať na hygienu u detí. U nás nájdete detské rúška a rukavice, ktoré ochránia vaše deti pred neželanými baktériami. 

 

Ako na detskú nechuť dodržiavať hygienické zásady

kupanie

Určite to zažil každý rodič aspoň raz v živote, že dieťatko odmietalo vykonať niektorý zo základných hygienických návykov. Dieťa by sme nemali nasilu nútiť, prikazovať alebo kričať naň. Ak aj vaše dieťa odmieta niektorý z týchto návykov, skúste mu napríklad ukázať pri niektorej z hygienických činností (napr. pri umývaní rúk), že to patrí ku každodennému životu, a že to robíte nielen vy, ale aj všetci ostatní ako aj jeho kamaráti zo škôlky.

Alebo skúste začať nakupovať so svojím dieťaťom, kedy si vyberie farebnú prípadne ochutenú zubnú pastu, farebný toaletný papier alebo mydlo s rôznymi rozprávkovými postavičkami, ktoré zvyknú detičky zbožňovať. Takisto by sme deťom mali vysvetliť existenciu baktérii v našom živote, ktoré síce nevidíme voľným okom, no môžu nám uškodiť alebo spôsobiť chorobu. Ak na vaše dieťatko predsa len nič neplatí, môžete napríklad skúsiť  dať jeho obľúbené hračky na poličku a povedať mu, že hračky predsa nechcú byť choré a plné bacilov a vrátia sa, keď sa dieťatko umyje. 

Veľmi zaujímavá forma ukážky toho, ako sa šíria baktérie je nasypať deťom do ruky trošku trblietok a nechať ho aby uvidel, kde všade trblietky samotné ostanú.

 

Zábava pri čistení zúbkov a sprchovaní 

zubky

Ako sme už spomínali, nechajte svoje dieťa si vybrať vlastnú zubnú pastu určenú pre deti, ktorá nepáli a zároveň má príjemnú chuť a vôňu. Taktiež existuje nespočetne zubných kefiek s rôznymi farbami a vyobrazeniami. Pri samotnom čistení nenechávajte svoje dieťa si čistiť zuby samotné. Deti väčšinou napodobňujú to, čo vidia u svojích rodič a ak k tomu pridáte ešte vtípky a zábavu, bude si vaše dieťa čistenie zubov užívať. U nás nájdete široký výber silikónových zubných kefiek pre vaše deti, kde k nim nájdete aj knížku o umývaní zúbkov. 

Takisto ak sa vaše dieťatko nerado sprchuje alebo kúpe, skúste mu do vane pridať voňavé bublinky určené pre tých najmenších, alebo pridať hračky odolné voči vode. Nerobte rýchle a nútené kúpanie, kedy budete svoje dieťa karhať za to, že niečo robí zle. Najlepšia cesta je dieťaťu ukázať ako sa to robí a prípadne mu pomôcť. 

Na záver len pripomíname, že na hygienu myslíme už pri vývoji a výrobe našich podložiek na hranie, ktoré sú veľmi ľahko umývateľné, hygienické, certifikované a zdravotne nezávadné.

 

susenie