Ekologické pranie so značkou Nellie's: Prostriedky bez chémie, ktoré nedajú škvrnám šancu

Produkty Nellie's veľmi nepenia, no zato môžete rátať s oveľa väčšou koncentráciou účinných látok.

Kým bežné čistiace prípravky sa so svojimi príbehmi veľmi neprezentujú, pri značke Nellie's je to presne naopak. Kanadská značka sa totižto môže pochváliť nielen ekologickým zložením a účinnosťou, ale aj tým, ako vznikla.

 

Keď James Roberts v roku 2005 zakladal značku Nellie's, inšpirovali ho najmä dve ženy – jeho dcéra a mama Nellie. Robertsova matka bola stelesnením úprimnosti, jednoduchosti a už v tom čase vedela, ako žiť ekologickejšie. Preto aby si syn uctil jej celoživotnú prácu, pomenoval značku práve po mame Nellie.

Dcérka zas bola veľkou motiváciou pri vývoji čistiacich prostriedkov, ktoré sú vhodné aj pre deti. Roberts chcel také produkty, ktoré budú voči pokožke batoliat dostatočne jemné, no zároveň prinesú želaný účinok a odstránia akúkoľvek nečistotu. Zakladateľ súčasne dbal na to, aby čistiace prípravky neobsahovali dráždivé látky ako toxíny a fosfáty.

 

Tu sa ale príbeh značky Nellie's nekončí. Čistiace produkty, ktoré sa predávajú od Ameriky až po Kóreu, sú známe portrétom mamy Nellie a vyobrazením plyšovej ovečky a malého francúzskeho buldočka Nuggeta. Obe zvieratká s rodinou úzko súvisia – psík je rodinným maznáčikom a ovečka je zas najobľúbenejším zvieratkom Jamesovej dcéry.

PREČO PRACIE PRÁŠKY?

Hoci v súčasnosti sú samozrejmosťou tekuté čistiace prostriedky, James Roberts sa vracia k tradičným pracím práškom. Hlavným dôvodom je, že značka sa nechce podieľať na zbytočnom míňaní vody a jej distribúcii po svete. Navyše, bežné tekuté prostriedky obsahujú až príliš veľa vody, dôsledkom čoho sa minimalizuje ich čistiaca sila.

Preto Nellie's ponúka hlavne „suché“ čistiace prostriedky, medzi nimi už spomínané pracie prášky alebo napríklad odstraňovač škvŕn v tyčinke. Prostriedky sa môžu pochváliť minimálne takou účinnosťou, akú dosahujú bežné prípravky.

Oproti nim však majú navrch v tom, že neobsahujú žiadne toxíny, fosfáty, sulfáty či syntetické vône. Šetrnejšie zloženie pritom chráni nielen pokožku, ale aj vašu práčku. A napokon – vďaka tomu, že látky sú biologicky rozložiteľné, nepoškodzujú ani životné prostredie.

 

NEMUSÍ TO PENIŤ

Či už ide o kozmetiku alebo čistiace prostriedky, mylnou domnienkou je, že tieto produkty musia peniť. Čím vyššia penivosť, tým viac bude čistenie účinnejšie. Tento predpoklad sa nezhoduje so skutočnosťou, pretože dôležité nie sú bublinky, ale vzájomné trenie materiálov.

Kombinácia takéhoto trenia a povrchovo aktívnych látok zabezpečuje, že prípravok prenikne k nečistote a škvrnám a pomôže ich tak odstrániť. Prílišné penenie môže tento proces znemožniť, a teda aj minimalizovať účinnosť prostriedkov.

 

Preto produkty Nellie's veľmi nepenia, no zato môžete rátať s oveľa väčšou koncentráciou účinných látok, ktoré dokonale odstraňujú škvrny a iné nečistoty. A aby ste vedeli, čo všetko sa v produktoch nachádza, výrobca uvádza ich kompletné zloženie. 

Dôkazom úplnej transparentnosti je, že na svojom oficiálnom webe popisuje aj to, na čo tieto ingrediencie slúžia a aké účinky dosahujú.

SKÚSENOSTI

Chris pravidelne recenzuje kozmetiku aj čistiace prostriedky na portáli Safe Household Cleaning. No keďže ho trápi citlivá pokožka a pravidelný ekzém, hodnotí len prostriedky, ktoré sa prezentujú ako zdravotne nezávadné a ich zloženie je úplne transparentné.

V jednej recenzii sa upriamil aj na prací prášok od značky Nellie's. Na experiment použil jeden špinavý uterák a čierne nohavice. Ako dôkaz, že prášok naozaj účinkuje, priložil obrázky pred a po praní.

 

„Ako vidíte, uterák je zreteľne čistý a jasnejší a nohavice tiež vyzerajú oveľa žiarivejšie. Celkovo som s výsledkami spokojný,“ píše Chris vo svojej recenzii.

Okrem toho ďalej vyzdvihuje sviežu vôňu a to, že prášok obsahuje len štyri ingrediencie, ktoré výrobca poctivo uvádza na obale. „Teší ma, že spoločnosť Nellie's je úplne transparentná, pokiaľ ide o prísady v ich výrobkoch. Väčšina výrobcov stále neuvádza všetky svoje prísady kvôli zlým priemyselným predpisom.“

A aby sa aj tento článok niesol v duchu poctivosti a transparentnosti, rozhodli sme sa osloviť ďalších spotrebiteľov, ktorí si produkty Nellie's zadovážili.

Prášok na pranie od značky Nellie's si kúpila aj zákazníčka Zuzana, ktorá okrem kvality zhodnotila aj cenu. „Pre prášok som sa rozhodla z dôvodu, že jeho základom je ľahká sóda. A keďže som bola spokojná, dokúpila som si aj rozjasňovač, ktorý pridávam hlavne pri praní bieleho oblečenia. Veci nie sú zašednuté a vynikajúco vyčistí aj biele ponožky pri nižšej teplote. Cena je v porovnaní s bežnými produktmi vyššia, no pri praní stačí malé množstvo, čím sa nepomer cien vykompenzuje.“

Na rozdiel od Zuzany, ktorá si zadovážila prášok a rozjasňovač, Kristína má doma tyčinku na pranie Nellie’s All-Natural Wow Stick. A hoci vyhľadáva overené značky a zopárkrát ju dokonca ekologické produkty sklamali, rozhodla sa tyčinku vyskúšať. 

„Keď som potrebovala narýchlo očistiť škvrnu z oblečenia, siahla som po tejto tyčinke. Na moje prekvapenie, škvrna zišla raz-dva a úplne bez problémov. Veľmi sa mi páči praktickosť produktu. Tyčinku ľahko chytíte do ruky a očistíte presne to, čo potrebujete. Super je, že oblečenie potom už nemusíte dať prať do práčky. Produkt totiž po vyčistení nezanecháva žiadne stopy ani nepríjemný pocit od pracieho prostriedku.“ 

Rovnako praktickým pomocníkom môže byť tyčinka aj pre vás. A platí to napokon pri všetkých produktoch Nellie’s, ktoré si môžete kúpiť v našom e-shope Lalalu.