Ako naučiť dieťa bicyklovať? Bývalá cyklistka odporúča začať s bicyklom bez pedálov

Aj keď už máte vhodný bicykel a vaše dieťa vie, ako na ňom sedieť, do jazdy sa ešte nepúšťajte. Aby ste mali úplnú istotu, že sa vášmu dieťatku nič nestane, stále ho držte za trup alebo pod rukami. Z očí ho nespúšťajte ani vtedy, keď budete mať pocit, že mu bicyklovanie už celkom ide.

odporucania ako naucit dieta bicyklovat

Deti sa zvyčajne naučia bicyklovať medzi tretím až ôsmym rokom. Podľa bývalej cyklistky Isly Rowntree by sa však mali naučiť jazdiť už do 6 rokov. Prečo? Neskôr sa totiž môžu stať oveľa viac opatrnejšími.

Viac ako vek však pri začiatkoch zohráva dôležitú úlohu fyzický a duševný rozvoj. To znamená, že dieťa musí mať vyvinutú koordináciu a musí o bicyklovanie samo prejavovať záujem. Ak však bicyklovať nechce, radšej s učením počkajte. Prílišný nátlak môže u dieťaťa vyvolať zbytočný stres.

 

 

AKO ZAČAŤ

V prvom rade sa uistite, že má dieťa správne nastavený bicykel. Isla Rowntree napríklad radí, aby malo dieťa bicykel bez pedálov. Vďaka tomu sa upriami na rovnováhu, a tak rozvíja svoju koordináciu. To, či ešte pred klasickým bicyklom uprednostníte trojkolku alebo pomocné kolieska, je na vás. Výhodou trojkoliek ale je, že sa dajú využiť už aj pri batoľatách, takže to môže byť pre ne istejší a bezpečnejší prechod k riadnemu bicyklovaniu.

Skvelým spôsobom, ako postupne prejsť ku klasickému bicyklovaniu, je aj kolobežkovanie.  Aby ste sa o dieťatko nemuseli báť, vyberte mu kolobežku, ktorá bude preň bezpečná a zároveň pohodlná. Presne takou je napríklad kolobežka Mini Micro Classic, ktorá dokáže zatáčať pri prenášaní váhy a naklonení riadiacej tyče. Pokoj pre rodičov a hlavne bezpečnosť pre deti zaručuje fakt, že kolobežku navrhovali uznávaní konštruktéri s pomocou švajčiarskych lekárskych expertov.

maly chlapec sa kolobezkuje


Kolobežka Mini Micro Classic je vhodná pre deti od dvoch rokov.

Výberom kolobežky, trojkolky alebo bicykla sa to však nekončí. Ďalej treba skontrolovať brzdy a nastaviť výšku sedadla. Pri počiatočných jazdách ho dajte trochu nižšie. Pomôžete tak dieťaťu posúvať sa a v prípade kolízie aj rýchlo zastaviť. Na druhej strane vás ale upozorňujeme, aby ste sedlo nedávali veľmi nízko. Dieťa by sa tak príliš spoliehalo na svoje nohy a nevenovalo by sa učeniu.

Keď už máte bicykel nastavený, treba ešte dohliadnuť na správne držanie tela. V praxi to znamená, že dieťa bude môcť dočiahnuť na riadidlá a brzdy, a to bez toho, aby sa veľmi predkláňalo.

 

VÝBER SPRÁVNEHO MIESTA

Aj keď už máte vhodný bicykel a vaše dieťa vie, ako na ňom sedieť, do jazdy sa ešte nepúšťajte. Namiesto toho zvážte, kam sa vybrať. Správne miesto je pri prvom bicyklovaní veľmi dôležitou záležitosťou. Určite sa poobzerajte po nejakej pokojnej lokalite, kde vás nebudú rušiť davy. Okrem toho si zvoľte také prostredie, kde nebudú žiadne kopce, ani mierne. Vaša ratolesť by si mohla v nepozorovanej chvíli ublížiť.

Čo sa týka povrchu, hneď na začiatok zvoľte niečo pevné, napríklad asfaltovú cestu. Mäkší povrch, ako napríklad tráva, je síce spoľahlivejší pri pádoch, ale zároveň znemožňuje samotnú jazdu.

maly chlapec sa bicykluje

Pre úplnú istotu, že dieťatku sa nič nestane, ho v prvých momentoch držte za trup alebo pod rukami a vždy mu buďte na dosah. Zrak z neho nespúšťajte ani vtedy, keď máte pocit, že mu bicyklovanie už ako-tak ide.

No a posledná rada k samotnej jazde – nikdy dieťa nechráňte tak, že budete držať riadidlá. Je to nepraktické a napokon sa musí ono samo dozvedieť, na čo riadidlá slúžia a ako bicykel reaguje pri nakláňaní.

 

NA ČO NEZABUDNÚŤ

Predtým, než sa odhodláte k prvým pokusom, si ešte nezabudnite skontrolovať veci, ktoré doma jednoznačne nesmiete zabudnúť. Samozrejme, v prvom rade to je helma. Tá musí mať akurátnu veľkosť, aby sadla ako uliata. V prípade potreby ju ešte nastavte upevňujúcimi remienkami. To, že helma dieťatku naozaj pasuje, zistíte tak, že jej predná časť bude približne uprostred čela, nie viac ako jeden palec nad obočím.

Okrem helmy pre ešte väčšiu bezpečnosť nezabudnite ani na detské chrániče, a to hlavne na kolená a lakte.

Čo sa týka obuvi, dajte dieťatku pohodlné uzavreté topánky, ideálne tenisky. Šľapkám alebo hocijakým iným voľnejším topánkam sa vyhýbajte.

No a nakoniec posledná rada. Určite urobíte dobre, ak sa pri prvých pokusoch pridáte k deťom a pôjdete sa bicyklovať spoločne. Bude to pre nich povzbudenie a pre celú rodinu zas veľká zábava.