Ani vaše dieťa nechce spať? Vypnite včas televízor a zaveďte rutinu

Predškoláci potrebujú spať 10 – 13 hodín. Tak aby drobci ľahšie zaspávali a mali kvalitný spánok, držte sa týchto rád. 

Podľa Americkej akadémie pediatrov potrebujú deti v predškolskom veku 10 – 13 hodín spánku. Školáci do 12 rokov potrebujú spať 9 – 12 hodín. Prekvapujú vás tieto čísla? Aby drobci ľahšie zaspávali a mali kvalitný spánok, držte sa týchto rád. 

 

ZAVÁDZAJTE RUTINU

Zaspávať v presne stanovenom čase a zobúdzať sa bez námietok – to by si u dieťaťa prial každý rodič. Takéto návyky nemusia byť len nesplnenou predstavou. Dopracujete sa k nim pomocou striktnej rutiny, ktorá pozostáva z niekoľkých bežných aktivít.

Tak napríklad, súčasťou spánkovej rutiny je kúpanie, umývanie zúbkov či prezliekanie sa do pyžama. Keď budete s hygienou a obliekaním hotoví, prečítajte vašej ratolesti obľúbenú knižku

Alebo nechajte dieťatko, aby vám porozprávalo o zážitkoch zo škôlky či školy. Ak si dieťa zvyklo na plyšovú hračku, pokojne mu ju počas spánku nechajte.

Ako bude rutina vyzerať, záleží na vás a vašom drobcovi. Platí však niekoľko zásad, ktoré by ste mali dodržiavať. Ideálna spánková rutina trvá 10 – 15 minút, dlhšie to môže byť len vtedy, ak dieťa kúpete.

deti a spanok

 

S večernými aktivitami začínajte v dostatočnom predstihu. Deti neraz pred spaním plačú alebo sa inak priečia. Tak aby nešli spať príliš neskoro, s rutinou začínajte skôr. Samozrejme, s pribúdajúcim vekom sa mení aj rutina. Teenageri teda nemusia ísť do postele v rovnakom čase ako predškoláci.

 

VYPNITE VŠETKY OBRAZOVKY

Americká asociácia pediatrov rodičom odporúča, aby obmedzili prístup k obrazovkám. V ideálnom prípade by ste ich mali vypnúť hodinu predtým, ako pôjde dieťa do postele. Ak tak neurobíte, kvalita života u detí sa môže zhoršiť. Potvrdzuje to napokon aj štúdia publikovaná v magazíne Environment International.

Z výskumu, ktorého sa zúčastnilo vyše 6000 detí s priemerným vekom 12 rokov, vyšli znepokojivé zistenia. Ak deti používali akúkoľvek elektroniku krátko pred spaním, bolo oveľa pravdepodobnejšie, že sa zobudia neskoro. Zo záverov tiež vyplýva, že deťom sa ťažko zaspávalo a nemali kvalitný spánok ani počas noci.

deti a spanok

 

Majte teda na pamäti, že deti by nemali mať v dosahu žiadne zariadenia s obrazovkami. Najlepšie bude, ak ich nenecháte ani v detskej izbe.

 

BUĎTE AKTÍVNI CEZ DEŇ

Na rozdiel od sledovania obrazoviek sú aktivity počas dňa veľmi prospešné. Vďaka tomu, že dieťa sa cez deň hýbe, je preň oveľa jednoduchšie večer zaspať.

Aj čas na hranie a šantenie však dobre strážte. Dieťatko by sa malo poslednýkrát aktívne hýbať najmenej tri hodiny pred spaním. Hravé aktivity totižto dieťa stimulujú a môžu narušiť spánkovú rutinu.

No a keď už spomíname aktivity, nesmieme zabudnúť ani denné svetlo. Vedeli ste, že prirodzené denné svetlo potláča tvorbu melatonínu? To dieťaťu nijako neškodí, práve naopak.

Cez deň je pre organizmus prirodzené potláčať melatonín a v noci si ho zas telo dopĺňa. No a takéto striedanie úbytku a dopĺňania zabezpečuje to, že dieťa si vytvára spánkové a denné cykly.

deti a spanok

 

JEDLO PODÁVAJTE V PREDSTIHU

Pre kvalitný spánok detí nie je vhodné, aby sa prejedali alebo hladovali. Takéto extrémy totižto navodzujú nervozitu a bdelosť. A to, pochopiteľne, pred spaním nepotrebujete. Deti by teda pred spaním mali jesť, ale v dostatočnom predstihu.

Okrem vhodného načasovania si ustrážte aj to, čo deti jedia. Vyhýbajte sa pokrmom a nápojom, ktoré obsahujú kofeín. Látka zvyšuje krvný tlak, zaháňa únavu a všeobecne narúša zdravý spánok. K pochúťkam, ktoré obsahujú kofeín, patrí napríklad sóda, sladká tyčinka, zmrzlina a jogurt.

Namiesto takýchto pokrmov deťom dajte cereálie (nie príliš sladké), orechy, tofu, humus alebo bobuľovité ovocie.

deti a spanok

 

Detská neurologička Stephanie Jackson na upokojenie a zrelaxovanie odporúča teplé mlieko. Nenechávajte však dieťaťu na noc celú fľašu, pretože veľké dávky mlieka spôsobujú vznik zubného kazu.

VYTVORTE IDEÁLNE PROSTREDIE NA SPÁNOK

Svetlo a spánok dokopy určite nejdú. A platí to aj pri deťoch, ktoré potrebujú spať v tmavom prostredí. Ak sa vaše deti boja a potrebujú nočnú lampu, pokojne ju nechajte zapnutú. Svetlo však musí byť veľmi tlmené.

Aby sa drobcovi lepšie spalo, v izbe musí byť primeraná teplota. Čiže nie horúco ani veľmi chladno. Pokiaľ ide o zvuk, bežne sa stretnete s názorom, že v izbe musí byť úplné ticho. No niektorým deťom pri zaspávaní vyhovuje pokojná hudba alebo známy zvuk (napríklad ventilátor). Ak je to aj váš prípad, bez obáv nechajte deťom zvuk zapnutý.

deti a spanok

 

A aj keď sa to tak na prvé počutie nemusí zdať, problémy často spôsobujú aj hodiny. Niektoré deti na ne neustále pozerajú, a tak narúšajú priebeh spánku. Pre istotu teda hodiny v izbe nenechávajte.