Ako obliecť detičky počas zimného obdobia - načo netreba zabúdať

Malé dieťatko si ešte nevie regulovať svoju telesnú teplotu, preto je veľmi dôležité zvoliť správne obliekanie počas každého ročného obdobia a samozrejme aj počas zimy. Ako dieťatko obliecť, aby nebolo podchladené alebo naopak prehriaté, sa dozviete v našom ďalšom článku.

 

Detičky sú na teplotu veľmi citlivé, nachladia, či prehrejú sa raz dva. Napríklad novorodencov by sme nemali brávať von pod 5°C. Takisto nie je dobré, ak je dieťatko vystavené nepriaznivému počasiu, ako napríklad dážď, smog, silný vietor, námraza alebo silné slnečné žiarenie. Aj keď sa odporúča otužovanie a spanie v studenšom prostredí, v takom prípade by sme nemali zabúdať na dobré vrstvenie a primeranú teplotu.

 

Novorodenci a maličké bábätká

 

zima_kociar

Pri správnom obliekaní pri nízkych teplotách nebudeme brať do úvahy len spanie v kočíku na terase alebo balkóne, ale aj prechádzky alebo výlety s ešte maličkými detičkami. Chladné prostredie detičkám nejako neprekáža, práve naopak si budujú lepšie fungovanie imunitného systému a regulovanie svojej telesnej teploty. Ako sme spomínali aj v predošlých článkoch, ak si detičky nebudú budovať svoju imunitu už od svojho narodenia alebo nebudú tráviť dostatočný čas na čerstvom vzduchu, môže to viesť aj k vyššej pravdepodobnosti prechladnutia. Samozrejme, čo sa týka prechádzok a pobytu na čerstvom vzduchu počas zimy by sme mali brať novorodencov až po niekoľkých týždňov po narodení. Avšak nie pri mínusových teplotách, a to platí aj pri niekoľko mesačnom bábätku. 

 

Pri obliekaní u novorodencov by sme sa mi zamerať predovšetkým na správne vrstvenie a materiál oblečenia. Ak sa dieťatko spotí je veľmi dôležité aby sme ho neodokrývali v chladnom prostredí, a tak ho neochladzovali. Čo sa týka vrstvenia, tak sú to najlepšie tri vrstvy oblečenia, no ak dieťatko spinká v kočíku a nehýbe sa je potrebná jedna vrstva naviac. Najlepšia je deka alebo fusak. Na vrstvenie oblečenia sú vhodné detské pančuchy na traky a detské bavlnené body. Ako určite všetci vieme netreba to s niektorými vecami preháňať, a to platí aj o samotnom vrstvení. Ak bude dieťatko príliš naobliekané môže sa o to viac spotiť a tak rýchlo prechladnúť. Taktiež sa dieťatko musí vedieť voľne hýbať. Ak dieťatko má fusak, bude mu v kľude postačovať menej vrstiev oblečenia. 

 

Ako je to s teplotou vo vnútri?

  • V obývacej izbe alebo spálni kde dieťatko spí, by malo byť okolo 18°C
  • Počas dňa sa odporúča okolo 22°C a pri kúpaní je dobré trošku teplotu zvýšiť 

Dieťatko a nosič 

Samozrejme bábätko nemusí byť len v kočíku, ale aj v nosiči. Nosič je ideálny pre bábätká či už pri prechádzkach alebo pri uspávaní. Detičky sú taktiež viac chránené pred nepriaznivým počasím a má to aj výhodu, že nemusíme tlačiť kočík. Pri obliekaní dieťatka do nosiča by ste mali myslieť na to, aby dieťatku nebolo príliš horúco a aby sa neprehrievalo. Nemusíme mu dávať hrubú zimnú bundu, no väčšiu pozornosť musíme brať nožičkám a hlavičke a to aj z toho dôvodu, že ich detičky majú vystrčené z nosiča a cez hlavičku a nožičky ide najviac tepla. Taktiež dieťatko musí voľne dýchať. 

 

Ak sa detičky hrajú vonku počas zimných dní 

 

zima_prechadzka

To, čo platí aj pri novorodencoch platí aj u väčších detičiek, a to vrstvenie oblečenia. Pri novorodencoch platí jedna vrstva naviac, no pri väčších detičkách by sme mali dávať pozor hlavne na to, aby sa príliš nespotili a tak neprechládli. Dieťatku môže napríklad fúkať za krk alebo na kríže, a preto je dôležité kríže a krk dôkladne zakryť. Dôležitá je aj obuv, ktorá musí byť nepremokavá a najlepšie s kvalitnou protikĺzavou podrážkou aby si dieťatko vonku napríklad neublížilo na zľadovatenom povrchu. 

 

zima_saty

Ak sa detičky chystajú hrať v snehu, mali by sme ich obliecť do oblečenia, ktoré je nepremokavé alebo do zimnej kombinézy. Taktiež by sme nemali detičky nechávať príliš dlho vonku vo večerných hodinách, a to hlavne vtedy ak sú mínusové teploty. Takisto sa neodporúča, ak detičky prídu zo zimy nepúšťať ich až do extrémne vyhriatého prostredia a ani naopak do studeného, aby napokon neprechladli. 

 

zima_boby