5 kritérií, podľa ktorých treba vyberať zubnú pastu pre deti

Pri deťoch nepoužívajte zubnú pastu s fluoridmi. Tiež sa vyhnite pastám, ktoré obsahujú parabény a brúsiace čiastočky.

Vedeli ste, že deti do troch rokov nemajú vyvinutú schopnosť vypľúvať? Zúbky im preto na začiatku umývajte iba s vodou. Neskôr však už pokojne prejdite na zubnú pastu. Jej zloženie si ale vopred dôkladne preštudujte.

Prvé zúbky sa dieťaťu začnú tlačiť okolo štvrtého až šiesteho mesiaca. Už vtedy by ste mali myslieť na to, ako mu ich budete umývať a čo všetko budete k tomu potrebovať.

Ak ste čítali náš článok o výbere detskej zubnej kefky, iste viete, že na začiatku si pri umývaní detských zúbkov vystačíte s navlhčenou gázou. Tú si omotáte okolo prsta, a potom ňou odstránite nežiaduci povlak. Tento postup musíte opakovať aspoň dvakrát za deň, v ideálnom prípade po každom jedle.

Až neskôr prichádza na rad kvalitná zubná kefka a pasta, ktorej množstvo prispôsobíte veku dieťaťa.

 

Do troch rokov stačí dať na kefku pastu približne vo veľkosti zrnka ryže a pri väčších deťoch by to nemalo byť väčšie množstvo, než je hrášok. 

NA ZAČIATOK LEN VODA

Ešte predtým, ako začnete používať detskú alebo klasickú zubnú pastu, vám do druhého roku dieťaťa postačí čistá voda. Zubár Mark Burhenne tvrdí, že viac ako pasta sú všeobecne pre čistotu zubov dôležité nite a zubná kefka, ktorá zabraňuje vzniku povlakov a čistí ústnu dutinu.

No či už sa rozhodnete používať zubnú pastu aj pred druhým rokom, alebo počkáte, v oboch prípadoch treba jej výberu venovať dostatočnú pozornosť. Na základe čoho sa teda rozhodnúť?

1. ŽIADNE FLUORIDY

Fluorid je prirodzený minerál, ktorý sa vyskytuje vo vode aj v potravinách. Okrem toho sa často pridáva aj do zubných pást, a to so zámerom eliminovať zubné kazy a čistiť ústnu dutinu.

Na druhej strane však treba povedať, že fluorid môže nepriaznivo vplývať na kognitívny vývoj detí a takisto sa podpisuje pod ochorenie známe ako fluoróza. Jej príznakmi sú biele škvrny na zuboch a v horšom prípade kazy.

Je preto pochopiteľné, že pri deťoch sa neodporúča používať zubnú pastu s obsahom fluoridov. Minimálne do dvoch rokov takúto pastu deťom nedávajte, prípadne sa o jej použití poraďte s lekárom.

2. BEZ SLS A ESENCIÁLNYCH OLEJOV

Hoci laurylsulfát sodný (SLS) ničí mikróby, eliminuje zubný povlak a podporuje penenie, podobné účinky sa od tejto látky očakávajú v prípravkoch ako sprchový gél, šampón či dokonca pracie prostriedky.

Navyše, chemikália je známa tým, že poškodzuje pokožku a takisto sa môže podieľať na vzniku žalúdočných vredov a vredov v ústach. 

Je preto prospešnejšie, aby ste pre deti kupovali takú pastu, ktorá tieto chemikálie neobsahuje.

Podobne ako SLS, aj esenciálne oleje majú ako prírodná antibakteriálna látka svoje plusy. Ich výhoda je pri deťoch zároveň veľkou nevýhodou. Antibakteriálne účinky môžu narušiť zdravú ústnu mikroflóru, a tak poškodiť ústnu dutinu.

 

3. BRÚSIACE ČIASTOČKY

Množstvo klasických zubných pást, obzvlášť tých, ktoré sľubujú bieliaci účinok, obsahuje abrazíva. Ide o malé drsné čiastočky, ktoré síce zabezpečujú čistenie, ale na druhej strane môžu u detí poškodiť ich mladú zubnú sklovinu. Preto im vyberajte pastu, ktorá obsahuje len minimálne množstvo takýchto čiastočiek. 

To, či je zubná pasta pre deti vhodná, zistíte vďaka označeniu RDA (relative dentin abrasion). Čím je hodnota RDA nižšia, tým menej abrazív sa v paste nachádza.

4. PARABÉNY A INÉ POTENCIÁLNE ŠKODLIVINY

Parabény sa správajú ako pohlavný hormón estrogén, preto ich veľké množstvo v tele môže viesť k hormonálnej nevyrovnanosti.

Nestála hladina hormónu vyvolala obavy spojené s vážnym narušením ženského aj mužského organizmu. A hoci sa tieto predpoklady doteraz nepotvrdili, ak máte k dispozícii detskú zubnú pastu bez parabénov, určite po nej siahnite.

To isté platí o sulfátoch, ktoré môžu podráždiť ústa aj pľúca. Ak ich zubná pasta neobsahuje, je to len dobré. V ideálnom prípade by sa v detskej zubnej paste nemali nachádzať ani umelé sladidlá, farbivá, lepok či sacharín.

5. LEN JEMNÉ CHUTE

Až do tretieho roku nemajú deti vyvinutú schopnosť vypľúvať. To znamená, že pastu a všetky chemikálie v nej prehltnú. Preto im zadovážte takú pastu, ktorá žiadne škodlivé látky obsahovať nebude.

Aby ste ich ušetrili od netradičných a príliš pikantných chutí, ako je napríklad mentol, kúpte im pastu s veľmi jemnou príchuťou. Dobrou voľbou môže byť neutrálna alebo ovocná príchuť.