E-booky pre deti: Áno či nie?

Bez názvu (600 x 300 px)_2

Technológie deti veľakrát odrádzajú od hĺbkového čítania a vnímania informácií v texte. Aj napriek tomu záujem o čítanie e-bookov medzi deťmi rastie.

Za posledné roky sa ukázalo, že deti využívajú technológie a platí to aj pri čítaní e-bookov. Do prieskumu organizácie The National Literacy Trust sa zapojilo vyše 34-tisíc detí vo veku 8 až 16 rokov. Z toho až 52 % číta radšej z obrazovky a 32 % obľubuje viac klasické knihy.

Inštitúcia Scholastic zaznamenala aj nárast týkajúci sa priamo e-bookov. Sledovaním prieskumnej skupiny, ktorú tvorilo 2 558 rodičov s deťmi vo veku 6 až 17 rokov, sa zistilo, že záujem o e-booky u detí sa zvýšil z 25 % v roku 2010 na 61 % v roku 2014.

Treba sa však pozrieť aj na druhú stranu veci. Totižto podľa ďalších zistení sa záujem o čítanie znižuje vtedy, ak má dieťa prístup k viacerým digitálnym zariadeniam. Technológie deti veľakrát odrádzajú od hĺbkového a dlhodobého čítania a od vnímania uvedených informácií v texte.

Z vyššie uvedeného vyplýva jednoznačná otázka – sú e-booky pre deti vhodné alebo nie?

VÝHODY

To, že e-booky majú svoje výhody, je fakt. Pripúšťajú to aj autori posledného spomínaného prieskumu Margaret K. Merga a Saiydi Mat Roni.

vyhody ebooku pre deti

Jedným z najväčších benefitov e-bookov v porovnaní s klasickými knihami je ich rýchla dostupnosť. To znamená, že okamžite po platbe si môžete elektronickú knihu stiahnuť do čítačky alebo počítača.

Ak ich aj sami využívate, iste viete, že sú dostupné vo viacerých formátoch. Okrem PDF sú to napríklad formáty MOBI alebo EPUB. Niektoré čítačky dokonca podporujú aj formát HTML s pripojením na internet alebo grafické formáty. A práve široké spektrum formátov umožňuje čítanie na akýchkoľvek zariadeniach – nielen na čítačkách, ale aj na tabletoch či počítačoch.

dieta a technologie

V porovnaní s tlačenými knihami tiež môžeme konštatovať, že e-booky sú často lacnejšie a určite aj praktickejšie. E-book si stiahnete do vášho zariadenia a nemusíte so sebou nosiť robustné tlačené knihy. Súčasťou mnohých čítačiek sú aj slovníky, ktoré sa môžu počas čítania zísť.

To, čo vám poskytuje čítanie e-bookov a klasických kníh nie, sú tiež digitálne zručnosti. Potvrdzuje to aj štúdia univerzity v západnom Ontariu, ktorá po skúsenostiach s e-bookmi zaznamenala u detí zlepšenie technických zdatností.

NEVÝHODY

Nebolo náhodou, že sme časť o výhodách ukončili digitálnymi zručnosťami. Práve prístup k technológiám a schopnosť detí ich ovládať môže viesť aj k negatívnym javom.

Problém je v tom, že deti digitálne zariadenia nevyužívajú len na čítanie, ale aj na hranie či surfovanie po internete.

nevyhody ebooku pre dieta

A hoci aj čítačky poskytujú prístup na internet, oproti telefónom, tabletom alebo počítačom je riziko multitaskingu nižšie.

Vzhľadom na to, že technológie často odrádzajú deti od hĺbkového a dlhodobého čítania a od vnímania informácií, je na mieste aj otázka, či sa takto môže rozvíjať jazyk dieťaťa a jeho gramotnosť, tak ako tomu napomáhajú klasické knihy.

ÁNO ČI NIE?

Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje, respektíve, je komplikovaná. V samotných e-bookoch problém nie je. Skôr ide o to, v akom veku a na akom zariadení dieťaťu čítanie elektronických kníh umožníte.

ebook pre dieta ano ci nie

Ak už raz deťom e-booky schválite, dovoľte im čítať na čítačkách, nie na mobiloch, tabletoch alebo počítačoch. A aj čítačku vyberajte pozorne. Pre vaše dieťa zvoľte takú, ktorá bude mať praktické rozmery, ergonomické tlačidlá a bude šetrná voči zraku.

Tiež zvážte, kedy je vôbec vhodné deťom čítačku kúpiť. Batoľatám a mladším deťom v ich veku určite postačia aj klasické knihy.

 

Ak ste si pri čítaní tohto článku spomenuli na nejakú drobnosť pre svojho drobca, ktorú by ste potrebovali, navštívte náš E-shop s potrebami pre deti www.lalalukids.com a vyberte si z ponuky širokej ponuky potrieb pre novorodencov ako LALALU podložiek na hranie, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti.

Teraz so zľavovým kódom BLOG5 získajte navyše aj 5% zľavu na celý nákup.

Sledujte nás