Vyberáme jedálenskú súpravu pre dieťa, ktorú si obľúbite aj vy

Výber kvalitnej jedálenskej súpravy môže dať zabrať. Obetujte však čas a nájdite pre vaše dieťa kvalitnú a praktickú súpravu, ktorá aj pekne vyzerá. Skôr než sa začneme zaoberať samotnými jedálenskými súpravami pre deti, povieme si, prečo je dôležité, aby sa dieťa učilo jesť samostatne.

V prvom rade treba myslieť na to, že dieťa si tak osvojí automatickú činnosť, ktorú potrebuje doživotne. Navyše, tým, že dieťa pri vŕtaní sa v jedle drží lyžičku alebo iné náčinie, rozvíja jemné motorické zručnosti.

A napokon, samostatným jedením sa dozvedá viac o štruktúre či chutiach jedál, ktorými sa kŕmi. No ako pri iných činnostiach, aj pri samostatnom jedení platí, že treba niekde začať.

 

NAJPRV NIEČO MALÉ

V angličtine jedlá malých rozmerov, ktoré sa podávajú deťom, dostali príznačný názov – finger foods (prstové jedlá). Ide o také pokrmy, ktoré dieťa jednoducho uchopí a rozhryzie. Väčšinou sú to mäkké kúsky ovocia (banán) alebo varená zelenina, napríklad zemiak alebo mrkva.

Práve tieto drobné pokrmy sú prvým krokom k tomu, aby sa dieťa naučilo jesť samostatne. Môžete mu dokonca nechať v dosahu viac drobných pokrmov a keď bude mať chuť, môže si vziať ďalšie sústo.

prve pokrmy

Avšak po tom, ako začne dieťa siahať aj po lyžici, môžete uvažovať nad samostatným jedením.

Používanie lyžice sa deťom umožňuje zväčša okolo 18. mesiaca, no podľa organizácie The Rasing Children Network je úplne v poriadku, ak dieťa začne jesť samo s lyžicou oveľa skôr. Správny moment rozpoznáte aj podľa spomínaného načahovania sa za lyžicou.

Samozrejme, dôležité taktiež je, aby ste dieťaťu počas jedenia vytvorili čo najlepšie podmienky. Keď bude jesť samo, dohliadajte naň, aby sa neudusilo. Taktiež si všímajte, aby sedelo vzpriamene a nevenovalo sa iným činnostiam. Pre lepšie naberanie môžete kúsky jedla nakrájať, nastrúhať alebo rozmiešať.

drobne pokrmy pre dieta

Aby sa dieťa zbytočne nezašpinilo, nechajte mu podbradník. Pod misku môžete umiestniť podložku alebo noviny. Ak sa dieťa znova rozhodne jesť rukami, nechajte ho. Napokon, chaotickosť je pre prvé pokusy samostatného jedenia príznačná. Okrem toho, že budete dohliadať na jeho bezpečnosť, poriadok a aj správny výber náčinia, ho nechajte, nech sa samo učí novým postupom.

 

AKO VYBRAŤ SPRÁVNU JEDÁLENSKÚ SÚPRAVU?

Ako sme už spomínali, pri samostatnom jedení je veľmi dôležitá bezpečnosť. A to sa netýka len kúskov jedla, ale aj náčinia, ktorým si dieťa pokrm naberá. V žiadnom prípade dieťaťu nedávajte ťažkú lyžičku s ostrým koncom. Naopak, vyberte si takú jedálenskú súpravu, ktorej súčasťou bude aj ergonomická lyžica. Vďaka tejto vlastnosti dieťaťu dobre padne do ruky. Ešte lepšie je, ak má lyžička viacero účelov.

Súčasťou jedálenského setu na prvé jedenie od Lalalu je aj takáto lyžička. S jedným koncom lyžice si dieťa môže naberať pyré a druhý je prispôsobený na neskoršie jedenie pevných pokrmov. Set sa okrem lyžice skladá z misky, ku ktorej patrí aj veko na zatvorenie.

ako vybrat spravnu jedalensku supravu

Súčasťou setu na prvé jedenie od Lalalu je miska s vekom a lyžica.

Jedálenské sety vyrába americká značka Bumkins, ktorá sa dostala do povedomia ekologicky zmýšľajúcich rodičov ešte pred 25 rokmi so svojimi látkovými plienkami.

Ochranné postupy zavádza, samozrejme, aj pri výrobe iných produktov. Miska aj lyžička zo setu na prvé jedenie sú vyrobené zo zdravotne nezávadného potravinárskeho silikónu. Tento materiál je odolný voči baktériám aj extrémnym teplotám. Misku môžete pokojne vložiť do umývačky riadu, mikrovlnky či mrazničky a nijako sa nepoškodí.

Výhodou misky je okrem materiálu a veka aj prísavka na spodnej časti, vďaka ktorej sa miska dokonale priľne o stôl alebo detskú stoličku.

Podobne ako miska, aj detský tanier od Lalalu nesie v sebe všetky tieto vlastnosti. Je vyrobený z potravinárskeho silikónu, vďaka čomu nepodlieha vysokým a nízkym teplotám, a taktiež má prísavku, čo umožňuje lepšie priľnutie o povrch stola alebo detskej stoličky.

prilnavy tanier od Lalalu

Detský tanier od Lalalu vďaka prísavke na spodnej časti priľne k stolu alebo detskej stoličke.

Hoci sa to nezdá, výber detskej jedálenskej súpravy môže dať zabrať. Dôvodom je hlavne to, že aj napriek dostupnosti ekologických a zdraviu nezávadných materiálov sa niektorí výrobcovia uchyľujú k používaniu škodlivých alternatív.

Náčinie pre deti je bežne vyrobené z tvrdých plastov, ktoré obsahujú chemickú látku Bisfenol A (BPA). Pre porovnanie uvádzame, že látka, ktorá sa môže nachádzať napríklad v detskej fľaške, sa využíva pri výrobe športových pomôcok alebo cédečiek.

Látka BPA s veľkou pravdepodobnosťou zabraňuje fungovaniu hormónov a znemožňuje reprodukciu. V krajných prípadoch spôsobuje neplodnosť. Obzvlášť háklivé na BPA sú dojčatá a malé deti.

nebezpecne jedalenske supravy

Ako môžete aj sami usúdiť, jedálenské náčinie pre deti s obsahom BPA vôbec nie je pre deti vhodné. Obzvlášť preto, že sa plast zahreje a nebezpečná látka sa uvoľňuje do jedla. Plastové nádoby s označením 6 a 7 predstavujú najväčšiu hrozbu.

Radíme vám teda, aby ste siahli radšej po drahšom a kvalitnejšom jedálenskom náčiní. Výberu jedálenskej súpravy venujte dostatok času a nezaoberajte sa iba vzhľadom, ale aj bezpečnosťou a praktickosťou.

kvalitnejsie jedalenske supravy

A napokon, aj sety na prvé jedenie od Lalalu sú dostupné vo viacerých pekných farbách. Vyberiete si teda pre dievčatko aj chlapca.

DOBRÁ RADA NA ZÁVER

Vyššie v článku sme písali o tom, kedy sa dieťa naučí jesť lyžicou. Na záver si ešte povieme, ako to je s používaním príboru.

S vidličkou je to podobne ako s lyžičkou. Je celkom bežné, že dieťa si túto zručnosť začne osvojovať okolo 17. a 18. mesiaca. Sú však aj také prípady, keď sa dieťa s vidličkou zoznámi už okolo 13. mesiaca. Naopak, s nožíkom to bude trochu zdĺhavejšie. Dieťa ho totižto začína používať zhruba v piatom roku.

rada na zaver jedalenske supravy

Samozrejme, pri ostrom príbore treba obzvlášť dávať na dieťa pozor. Obozretnosť vás v podstate neminie až do siedmich rokov. V tomto čase sa dieťa zvyčajne naučí jesť ako dospelý človek.

Upozorňujeme vás však na to, že u každého dieťaťa to môže byť inak. Preto by mali byť tieto čísla pre vás skôr informatívne. Veď každý z nás je iný a platí to aj pre našich drobcov. ????