Suchú detskú pokožku nespôsobuje iba chlad: Pozrite sa, ako sa o ňu treba starať

Mrazivé počasie, suchý vzduch vo vnútri, nedostatok tekutín, nevhodné oblečenie či pracie prášky – to všetko a oveľa viac môže nepriaznivo vplývať na telo vášho dieťatka. S vhodne zvolenou starostlivosťou sa však suchej pokožky obávať nemusíte.

 

sucha pokozka dietata

Chladné mesiace predstavujú nápor nielen na organizmus dospelého človeka, no zabrať dajú aj malým deťom. Ich pokožka je totiž až päťnásobne tenšia ako u dospelých, a preto je oveľa náchylnejšia k nadmernému vysušovaniu.

Týka sa to obzvlášť malých bábätiek, ktoré majú veľmi citlivú pokožku. Tá je v prvých mesiacoch po narodení naozaj krehká a tenučká. Mazové žliazky ešte nie sú naplno rozvinuté a produkujú oveľa menej lipidov ako u dospelých jedincov.

Lipidy sú však pre náš organizmus mimoriadne dôležité, pretože svojou funkciou bránia prenikaniu vody či mikroorganizmov prenikať do nášho tela. Koža novorodenca preto počas prvých týždňov zvykne vstrebávať viac látok ako koža dospelého človeka, v dôsledku čoho sa môže ľahšie podráždiť. Treba preto na ňu dávať oveľa väčší pozor.

Pozrite sa, ktoré faktory ju najviac ohrozujú.

faktory vplyvajuce na suchu pokozku dietata

 

NEDOSTATOK TEKUTÍN

Vypiť dostatočné množstvo vody – to je alfa a omega v boji proti suchej pokožke. Bez ohľadu na ročné obdobie platí, že malým deťom by sme nemali dávať ani príliš studené nápoje, ani príliš horúce. Prirodzeným základom pitného režimu u detí je voda, ktorá by mala mať takzvanú izbovú teplotu, a to od 20 do 25 stupňov Celzia.

nedostatok tekutin dietata

KOĽKO VODY VYPIŤ?

  • Deti, ktoré sú dojčené, si vystačia s materským mliekom. Ak však dieťa kŕmite umelým mliekom, časom treba pridať aj detský čaj.

  • Ročné dieťa by už malo pravidelne dopĺňať pitný režim tiež vodou a čajmi. Pri hmotnosti nad 10 kg by malo vypiť 1 liter a k tomu ešte 50 ml na kilogram váhy.

  • Väčšie deti s hmotnosťou nad 20 kg by mali vypiť 1,5 litra vody a k tomu 20 ml na kilogram váhy.

  • Vo veku 4 až 7 rokov by mali prijať 1,6 litra vody.

  • Ako 10 až 13-ročné už 1,8 litra.

  • A vo veku 13 až 15 rokov už 2,15 litra vody.

Problémom však je, že deti majú znížený pocit smädu, a preto si tekutiny samy nezvyknú pýtať. Je teda na rodičoch, aby im dostatočný prísun tekutín zabezpečili a naučili ich pravidelnému pitnému režimu.

 

SUCHÝ VZDUCH VO VNÚTRI

Hoci sa deti počas zimných mesiacov menej potia, vodu zo svojho organizmu strácajú dýchaním a odparovaním skrz pokožku a sliznice. Vplýva totiž na nich suchý vzduch v miestnostiach spojený s vykurovacou sezónou, čo sa môže prejaviť suchou pokožkou a dokonca aj lupinami.

Nastavte mu teda v izbičke adekvátnu teplotu, sledujte vlhkosť vzduchu v domácnosti a nezabudnite ani pravidelne vetrať. Aj takéto „maličkosti“ totiž vplývajú na zdravie vášho dieťaťa.

suchy vzduch v miestnosti

 

VONKAJŠÍ MRÁZ

Nášmu organizmu spôsobujú „šoky“ predovšetkým veľké teplotné rozdiely medzi pobytom v prekúrených miestnostiach a vonku, pričom každý organizmus reaguje na tieto zmeny iným spôsobom. Malé deti sú však na mráz oveľa citlivejšie, pretože ich termoregulácia nie je ešte taká vyvinutá ako u nás dospelákov.

U novorodencov sa termoregulačné problémy objavujú pri teplote pod 5 stupňov Celzia, u detí do troch rokov pod 0 stupňov Celzia. „Pri teplotách pod - 10 °C prechádzku s bábätkom radšej vynechajte. Znamením, že všetko nie je tak, ako má byť, nie sú iba studené ruky, chodidlá a uši, ale tiež neprekrvené biele fliačiky na pokožke. Upozorňujú nás na to, že prekrvovanie neprebieha tak, ako by malo a je nutné pristúpiť k určitým opatreniam,“ varuje na portáli novinky.cz praktická detská lekárka Jarmila Seifertová.

vonkajsi mraz

Jedným z opatrení je aj správne zvolené oblečenie. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby bolo dieťa oblečené vo viacerých tenších vrstvách ako v dvoch či troch hrubších.

Netreba zabúdať ani na zateplenú zimnú obuv s protišmykovou podrážkou, rukavice (ideálne palčiaky), šál a čapicu. „Pokožku treba chrániť pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod mínus desať stupňov. Ruky a tvár si treba pravidelne krémovať,“ prízvukujú pracovníci Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pred každým pobytom vonku preto pokožku vášho bábätka dobre ponatierajte a, samozrejme, zakryte vhodným oblečením.

kremy na suchu pokozku pre deti

 

ZLE ZVOLENÁ KOZMETIKA

Aký krém však použiť? Táto otázka trápi mnohých rodičov. Odpoveď poskytla pre portál novinky.cz kožná lekárka Štěpánka Čapková: „Pri výbere kozmetických prípravkov pre kojencov pozeráme hlavne na ochranné schopnosti jednotlivých prípravkov. Látky obsiahnuté v detskej kozmetike musia zachovávať prirodzenú vlhkosť a vláčnosť kože, umožňovať voľné dýchánie pokožky a zároveň pôsobiť protizápalovo. Detská kozmetika by nemala obsahovať žiadne alergizujúce zložky.“

zle zvolena kozmetika pre deti

Lekárka ďalej upozorňuje na to, že bábätká nestačí kúpať iba v čistej vode, pretože tá nedokáže úplne odstrániť nečistoty, ako je napríklad krém či zbytky stolice. Voda navyše pokožku vysušuje. A nebude vám stačiť ani bežné mydlo.

Zvoliť by ste mali rôzne olejčeky, ktoré kožu nielen očistia, ale aj ošetria. Pozor si však treba dať na hodnotu pH, ktorá by mala byť vhodná pre detskú pokožku.

 

NEVHODNÝ PRACÍ PRÁŠOK

Aj keď by sa to možno na prvý pohľad nezdalo, aj taká „banalita“ ako pracie prostriedky  môže vplývať na stav našej pokožky a vysúšať ju. Ak teda napriek vašej snahe šupinatá pokožka vášho drobca neustupuje, pozrite sa na to, čo obsahuje váš prací prášok či aviváž. Na citlivú detskú pokožku by ste totiž mali používať prací prostriedok bez vône, bez konzervantov a ďalších zbytočných dráždivých prísad, ako sú toxíny a konzervanty.