Poďte s nami von: Máme pre vás 5 super tipov na zimné rodinné výlety po Slovensku

Rozprávkové atrakcie, dobré miesto na sánkovačku, zaujímavé miesta so zvieratkami či jednoducho pekné a nenáročné túry s najmenšími. Slovensko je plné úžasných miest, ktoré sa oplatí objavovať aj v zime.

 
 
 
zimne vylety SR

Rodinná sánkovačka na Hrebienku. Zdroj: facebook.com/VysokeTatryHoryZazitkov

 

SÁNKOVAČKA NA HREBIENKU

Keď poriadna sánkovačka, tak jedine na Hrebienku! V Starom Smokovci vás čaká tá najlepšia zimná zábava, akú si len viete predstaviť. Lanovkou sa vyveziete na Hrebienok, kde vám zapožičajú sánky. Potom sa už len stačí spustiť a vychutnať si jazdu po 2,5 kilometra dlhej trati.

Vyblázniť sa s „deckami“ môžete nielen cez deň, no sánkovačku môžete zažiť aj v noci, pretože trať je osvetlená. A verte či nie, na tento zážitok z Vysokých Tatier vaše potomstvo len tak nezabudne!

 

DRAČIA STUDŇA

Tajomne znejúce miesto sa nachádza pod hrebeňom Biely vrch v Bolešovskej doline neďaleko slovensko-moravských hraníc. Dračia studňa je prírodná pamiatka, ktorú tvorí mohutný penovcový útvar. Ten obsahuje množstvo cenných fosílií pravekých mäkkýšov, a tak je tu vyhlásený 5. stupeň ochranného pásma.

Turisti však chodia obdivovať predovšetkým nádherné prírodné vodopády, ktoré sú najkrajšie v zime, keď sú pokryté ľadom a cencúľmi. Málo známe turistické miesto tak pripomína ľadové kráľovstvo ako z rozprávky.

Dracia studna

Dračia studňa vytvára v zime nádherný ľadopád. Zdroj: hiking.sk, Jakub Vrana

Ak sa chcete dostať k Dračej studni, zaparkovať treba v obci Bolešov pri chate Gilianka. Vydáte sa po náučnom chodníku, ktorý vedie pozdĺž Bolešovského potoka. Túra je pomerne nenáročná, a preto ju zvládnu aj rodiny s deťmi. Odmenou vám bude pekný zážitok aj pohyb na čerstvom vzduchu.

 

 

SLOVENSKÉ LYŽIARSKE MÚZEUM

Zima je síce nádherné ročné obdobie, no počasie nie je vždy idylické. Ani v takom prípade však netreba sedieť doma. Vybrať sa môžete napríklad do Slovenského lyžiarskeho múzea. Nachádza sa v stredoslovenskej obci Podkonice a nájdete tu množstvo zaujímavých športových exponátov, ktoré mapujú vyše 130-ročnú históriu lyžovania v našej krajine.

Uvidíte tu prvé lyže dovezené na územie Slovenska v roku 1863 od doktora Szonthaga, ktorý pôsobil v Smokoveckých kúpeľoch. V expozícii sú aj lyže, na ktorých brázdil kopce samotný pápež Ján Pavol II., pôvodom z Poľska.

Slovenske lyziarske muzeum

Slovenské lyžiarske múzeum v Podkonici. Zdroj: facebook.com/apartmanskalkadonovaly

A ak by sa náhodou vyčasilo, vyberte sa na svahy povyše dediny, kde sa nachádzajú ideálne lyžiarske terény vrátane vleku na Podkonických Plešiach.

Skanzen horskej dopravy

Súčasťou múzea je aj Skanzen horskej dopravy situovaný na pozemku pri budove múzea s mnohými hodnotnými exponátmi. Zdroj: facebook.com/centralslovak

ZAMRZNUTÝ GEJZÍR

Ak by ste si mysleli, že najkrajšie diela vytvára iba matka príroda, ste na omyle. Príkladom je zamrznutý gejzír v Rajeckej Lesnej, ktorý vytryskuje z podzemného potrubia. V lete dosahuje výšku až 10 metrov, no počas zimných mesiacov voda zamŕza a vytvára sa tu približne šesťmetrový ľadový kužeľ.

Rajecká lesná bola kedysi známa ako Frivald, a preto toto miesto volajú aj Frivaldský ľadový gejzír. Môžete sa k nemu doviesť priamo autom, lebo leží hneď pri ceste. Ak však chcete svojim drobcom dodať trošku pohybu, môžete sa k nemu aj prejsť, gejzír je vzdialený iba štyri kilometre od obce.

Frivaldsky ladovy gejzir pri Rajeckej Lesnej

Frivaldský ľadový gejzír pri Rajeckej Lesnej. Zdroj facebook.com/voviphoto

A keď už budete v týchto končinách, zabehnite aj do srdca samotnej obce, kde sa nachádza unikátny drevený Slovenský betlehem.

unikatny dreveny Slovensky betlehem

Zdroj: Infocentrum Bojnice

JAZDA NA SANIACH

Snáď každé dieťa, ktoré videlo kultový film Mrázik, si aspoň raz v živote želalo, aby sa na mohlo previesť na jeho rozprávkových saniach. Nuž, táto predstava nemusí zostať iba nesplneným snom. Stačí, ak sa vyberiete k Štrbskému plesu, ktoré v zime ponúka viacero atrakcií, a to aj jazdu na saniach.

jazda na saniach Strbske pleso

Jazda na saniach na Štrbskom plese. Zdroj: strbskepleso.sk

Budete sedieť v teple ovčích kožušín, počúvať radostný zvuk rolničiek a vychutnávať si pohľad na zasnežené majestátne Vysoké Tatry. Predstava ako z rozprávky, však?