Dojčenie znižuje riziko obezity dieťaťa, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia

V dôsledku nevhodného marketingu si matky môžu myslieť, že výživa je plnohodnotnou náhradou materského mlieka.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) matkám radí, aby dojčili, pokiaľ je to možné. Prísun materského mlieka v dostatočne dlhom čase zvyšuje pravdepodobnosť, že dieťa nebude trpieť obezitou.

Vyplýva to z výskumu WHO, ktorého sa zúčastnilo 30-tisíc detí zo 16 európskych krajín. Odborníci na základe neho zistili, že deti, ktoré neboli nikdy dojčené, sú až o 22 % častejšie obézne než dojčené deti.

Na riziko výskytu obezity má rovnako vplyv aj to, ako dlho matky dojčia. Svedčí o tom zistenie, že u detí, ktoré boli dojčené menej ako šesť mesiacov, je pravdepodobnosť obezity o 12 % vyššia než u detí, ktoré matky dojčili aspoň pol roka.

Zaujímavé je však to, že európsky priemer týkajúci sa dojčenia nie až taký zlý. Totižto 77 % matiek dojčí. Obavy však vyvolávajú konkrétne krajiny.

Napríklad vo Francúzsku až 34 % matiek nikdy nedojčilo. Vo Veľkej Británii začne s dojčením 81 % žien, no počas prvých šiestich týždňov toto percento rapídne klesá. Dôkazom toho je Wales, kde v priebehu prvých šiestich týždňov dojčí len 17 % matiek. V Severnom Írsku je to dokonca až o štyri percentá menej.

 

 

PRÍČINY A RIEŠENIA

Doktor João Breda, jeden z autorov výskumu, vníma viacero príčin tohto stavu. Jedným z nich je nevyhovujúce zázemie, ktoré má matky k dojčeniu motivovať. Nevyhnutným opatrením je napríklad riadne zaplatená materská dovolenka. Ako veľký problém Breda vníma aj propagáciu dojčenskej výživy. V dôsledku nevhodného marketingu si matky môžu myslieť, že výživa je plnohodnotnou náhradou materského mlieka.

Pravda je pritom taká, že výživa obsahuje vyššie množstvo inzulínu, ktorý stimuluje ukladanie tukov.

dojcenska vyziva

 

Kate Brintworth z Royal College Midwives (združenie pôrodných asistentiek vo Veľkej Británii) takisto prikladá veľkú dôležitosť vhodným podmienkam, ktoré majú matky v dojčení povzbudiť. „Pre matky po pôrode potrebujeme viac špecialistov, ktorí ich v dojčení podporia. Pôrodné asistentky by mali mať rovnako viac času, ktorý budú venovať dojčiacim matkám,“ uviedla pre britský The Guardian. Jej riešenie je tiež reakciou na ohlasy žien, ktoré vnímajú pozornosť pôrodných sestier za nedostatočnú.

Pomoc pôrodných asistentiek a asistentov je pritom veľmi dôležitá, pretože môžu matkám odovzdať užitočné informácie a zručnosti týkajúce sa dojčenia.

Navyše, dojčenie je veľmi emotívnou záležitosťou. Práve zvýšená pozornosť špecialistov pomôže matkám, ktoré nikdy nedojčili, alebo ženám, ktoré utrpeli traumu v dôsledku toho, že sa o dojčenie snažili, no predsa sa im nedarilo.

matka s novorodencom

 

BENEFITY DOJČENIA

Nie nadarmo odborná verejnosť povzbudzuje ženy v tom, aby dojčili. Presvedčiť by ich mali najmä benefity súvisiace so zdravím dieťaťa.

Hlavne mledzivo (mlieko, ktoré produkujú prsné žľazy krátko po pôrode) obsahuje všetky potrebné protilátky. Vďaka tomu predstavuje prvú vakcínu, ktorá dieťa ochráni pred vírusmi a baktériami.

Materské mlieko je ideálnou potravou aj preto, že na rozdiel od výživy obsahuje všetky osožné látky (bielkoviny či cukry) v takom množstve, ktoré si vyžaduje detský organizmus. Zloženie mlieka sa postupom času prispôsobuje stravovacím nárokom bábätka.

Materské mlieko svojím nutrične vyváženým obsahom znižuje riziko viacerých zdravotných problémov, na ktoré upozorňuje Národné centrum pre biotechnologické informácie (NCBI).

Okrem obezity dojčenie eliminuje výskyt astmy, atopického ekzému, leukémie, črevných chorôb a dokonca znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa.

Za zmienku stojí aj fakt, že dojčenie nie je prospešné len pre deti, ale aj matky. Inštitút NCBI uvádza, že dojčením sa u žien znižuje pravdepodobnosť výskytu cukrovky, rakoviny prsníka a vaječníkov. Ak matka ukončí dojčenie skôr, vystavuje sa riziku popôrodnej depresie.

AKO DLHO DOJČIŤ?

Nedojčiť alebo prestať skôr, ako je bežné, sa teda nemusí vyplatiť. Zdôrazňovanie benefitov dojčenia sa však nevylučuje s postupným prechádzaním na pevné potraviny alebo ich kombinovaním s materským mliekom.

Expertka na dojčenie Christine Griffin odporúča podávať výhradne materské mlieko aspoň prvých šesť mesiacov. Či budete pokračovať celý rok alebo dokonca dva, je na vás. Všetko závisí od vašich možností, zdravotného stavu a v neposlednom rade aj od chutí bábätka.

Griffinová tiež radí, aby ste sa nenechali ovplyvniť rodinou či známymi, ktorí vás od dojčenia môžu odhovárať.

dojciaca matka s novorodencom

 

PRECHOD NA PEVNÚ STRAVU

Keď už ale príde čas nahradiť materské mlieko pevným jedlom, nebráňte sa tomu. Vo všeobecnosti platí, že väčšina bábätiek je pripravená na pevnú stravu okolo štvrtého až šiesteho mesiaca. Aby ste zistili, či je pripravené aj vaše dieťatko, zodpovedajte si nasledujúce otázky:

- Dokáže udržať hlávku stabilne vo vzpriamenej polohe?

- Dokáže sedieť (aj s podporou)?

- Dáva si do úst rúčky alebo hračky?

- Otvára ústa a zaujíma sa o to, čo jete?

- Nevytláča jedlo z úst?

Ak sa obávate ráznej zmeny, počiatočným riešením môže byť kombinácia materského mlieka s pevnými pokrmami. Na začiatok podávajte bábätku malé kúsky mäsa, zeleniny, ovocia, vajíčok alebo strukoviny či obilniny spracované vo forme kašičiek.

prechod na pevnu stravu

Napokon vám odporúčame, aby ste skúsenosti s prvým pevným jedlom deťom čo najviac uľahčili a spríjemnili. S tým vám pomôže napríklad set na prvé jedenie z nášho Lalalu obchodíku. Jeho najväčšia prednosť spočíva v tom, že je dokonale prispôsobený prvým pokusom bábätka samostatne sa najesť.

Silikónová miska vyrobená zo zdravotne nezávadného materiálu sa vďaka prísavke drží na stole, čím predchádzate zbytočnému neporiadku. Súčasťou setu je aj ergonomická lyžička.

Jej výhodou je, že jedna strana je vhodná na pyré a druhou si dieťatko naberie aj pevné jedlá.

set na prve jedenie Lalalu

 

Ak si váš drobec nechá niečo na neskôr, misku jednoducho uzavrite vekom a odložte do chladničky alebo mrazničky. Vďaka ďalším skvelým vlastnostiam setu – odolnosť voči baktériám, mrazu či vysokým teplotám – je možné misku aj zvyšné náčinie vkladať do mikrovlnky alebo umývačky riadu.

Veríme, že sme vám poradili a aspoň trochu vás povzbudili. Veď napokon pri dojčení ani pri podávaní pevnej stravy sa nemáte čoho báť.