7 rád, ako chrániť dieťa počas horúcich letných dní

Dieťaťu zaobstarajte ľahké oblečenie s dlhými rukávmi a nohavicami. Na bezpečnosť nezabúdajte ani počas cesty autom.

Bábätkám do šesť mesiacov sa neodporúča aplikovať opaľovací krém. Namiesto toho im zaobstarajte dlhé oblečenie a letný režim si naplánujte tak, aby ste v čase najväčších horúčav boli vnútri.

 

VYHĽADÁVAJTE TIEŇ

V porovnaní s dospelými obsahuje detská pokožka oveľa menej melanínu – pigmentu, ktorý zabezpečuje ochranu pred slnečným žiarením. Nedostatočnú prirodzenú ochranu musíte preto vyvážiť inými spôsobmi.

A to napríklad tým, že budete dieťatko udržiavať čo najviac v tieni, mimo priameho slnečného žiarenia. Ak idete niekam, kde nebude nablízku strom ani prístrešie, vezmite si so sebou slnečník, ľahký stan alebo baldachýn. Vďaka týmto šikovným predmetom vytvoríte dieťatku tieň kdekoľvek.

vyhladavajte s dietatom tien

 

VONKAJŠIE AKTIVITY V OBMEDZENOM ČASE

Najlepšie však urobíte, ak počas horúcich dní budete s dieťatkom vychádzať von len v obmedzenom čase. Ako tvrdí dermatológ Eric Siegel, najkritickejším je čas od desiatej doobeda do druhej popoludní. Vtedy je slnko najprudšie a môže najviac poškodiť pokožku dieťaťa.

To ale neznamená, že sa nemôžete venovať vonkajším aktivitám vôbec. Jednoducho si len naplánujte letný režim tak, že budete chodiť von skôr doobeda alebo až podvečer. Aby ste dieťatko počas horúčav ochránili čo najviac, zadovážte mu detskú podložku na hranie, ktorá bude izolovať jeho telo od teplej zeme.

 

 

ĽAHKÉ OBLEČENIE

Jedným zo spôsobov, ako uchrániť dieťa pred slnkom a zároveň mu dopriať pohodlie, je voľba správneho oblečenia. V prvom rade si uvedomte, že aj dieťatku je teplo, hoci vám to samo nepovie. Preto mu na leto zaobstarajte ľahké oblečenie z prírodných materiálov, ako je napríklad bavlna alebo ľan.

Oblečenie by malo mať v ideálnom prípade dlhé nohavice a rukávy, vďaka čomu zabránite spáleniu pokožky. Samozrejmosťou počas leta je tiež klobúčik alebo čiapka. Pri pokrývke hlavy myslite na to, aby bola dostatočne veľká, a tak zatienila aj tvár a krk.

lahke oblecenie pre dieta

 

Čo sa týka oblečenia, upozorňujeme vás, aby ste pokožku dieťaťa dostatočne zakryli aj vtedy, keď je vonku pod mrakom. Slnečné lúče totižto prenikajú aj cez mračno, a preto ani zvýšená oblačnosť nie je zárukou toho, že sa vaše dieťa nespáli.

Na druhej strane ale platí to, že keď ste s dieťaťom vnútri, nemusíte ho veľmi obliekať. Nechajte ho pohybovať sa len v plienke alebo ľahkej veste. Zbytočná vrstva oblečenia by mu totižto mohla spôsobiť zaparenie a kožné ekzémy.

 

ABY SA MU DOBRE SPALO

Počas spánku v horúcich letných dňoch (a nociach) sa minimum vrstiev nevzťahuje len na oblečenie dieťatka, ale aj na posteľnú bielizeň. Ak zbadáte, že sa dieťa odkrýva, dajte mu len plienku a nechajte ho spať iba v ľahkej detskej zavinovačke.

Pre lepší spánok môžete dieťa pred uložením do postele osprchovať v chladnejšej vode (nie studenej). Aby bolo v izbe, v ktorej bábätko spí, čo najpríjemnejšie, zastrite rolety a pravidelne vetrajte. Pri starších deťoch môžete použiť aj klimatizáciu. Dbajte však na to, aby ste miestnosť príliš nevychladili. Teplota 24 až 26 stupňov je pri deťoch ideálna.

 

BEZPEČNÁ JAZDA AUTOM

Z hľadiska bezpečnosti je počas jazdy autom klimatizácia vhodná aj vtedy, ak máte so sebou novorodenca. Podľa lekárov je bezpečnejšie viesť bábätko v chladnejšom vozidle, než riskovať, že dôjde k dehydratácii, úpalu alebo prehriatiu tela, ktoré zvyšuje riziko syndrómu náhleho úmrtia.

bezpecnost dietata v aute

 

Radíme vám preto, aby ste vozidlo zľahka vychladili. To isté platí aj pri oblečení – dieťa nechajte len v ľahkej veste alebo iba v plienke. Nedávajte mu nič na nohy ani hlavu, pretože práve cez tieto časti tela sa bábätko ochladzuje. Pre úplnú bezpečnosť umiestnite na sklá slnečnú clonu.

 

OPAĽOVACÍ KRÉM

Ako sme už spomínali v článku o detských plavkách, deťom do šesť mesiacov sa vôbec neodporúča nanášať opaľovací krém. Namiesto toho sa riaďte našimi radami. To znamená, že sa budete s dieťaťom zdržiavať v tieni, zaobstaráte mu klobúk a dlhé oblečenie.

U starších detí však krém aplikovať musíte. Spomedzi množstva krémov vyberajte taký, ktorý bude mať dostatočný ochranný faktor (SPF 30 a viac).

opalovaci krem pre dieta

 

Dermatológovia rodičom odporúčajú, aby volili pre deti minerálne opaľovacie krémy. Na rozdiel od chemických krémov, ktoré slnečné lúče pohlcujú, minerálne krémy lúče odrážajú. Ich výhodou je aj to, že prírodné zložky nijako nedráždia pokožku a sú pre dieťa úplne bezpečné.

Pre úplnosť informácií dodáme, že krém by ste mali aplikovať pravidelne (každé dve hodiny) a v dostatočnej vrstve.

 

DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM

To, že je bábätko v lete hydratované, zistíte tak, že mu vymeníte šesť až osem plienok denne. A aby ste sa do tohto štádia dostali, musíte myslieť na pravidelný pitný režim.

Pri bábätkách mladších ako šesť mesiacov mu okrem materského mlieka môžete podávať vychladenú prevarenú vodu.

Starším deťom ponúknite aj iné nápoje. Okrem vody to môže byť napríklad nesladený čaj, domáca limonáda či smoothies.

Prajeme vám pekné leto. :-)