Ako rozvíjať logické myslenie a pamäť u detí zábavným spôsobom

Ľudská pamäť musí za svoj život prijať nespočetne veľa informácií a preto je mimoriadne potrebné, aby sme sa naučili tieto informácie ďalej spracovávať a pracovať s nimi. Deti potrebujú rozvíjať svoje schopnosti, medzi ktoré samozrejme patrí aj logické myslenie. A keďže na jeho rozvoj majú najväčší vplyv práve samotní rodičia, pripravili sme pre Vás náš nový článok.

Predškolský vek a rozvoj pamäte


V predškolskom veku sa snažíme venovať veľa aktivitám, ktoré by mohli pomôcť dieťaťu pri jeho fyzickom vývine.  Dbať by sme však mali aj na duševný rozvoj. Dieťa si dokáže zapamätať veľa informácii, a tak by sme to nemali podceňovať - je potrebné narábať s týmito informáciami čo najuváženejšie. Keď sa vášmu dieťaťu vyvíjajú rečové schopnosti, snažíte sa s ním rozprávať, aby sa naučilo čo najviac slov. Avšak nejde len o samotné rozprávanie. Ak si s dieťaťom budete čítať napríklad obrázkové knižky, budete mu rozprávať rôzne príbehy, alebo ho učiť rôzne riekanky a básničky, budete mimoriadne priaznivo vplývať na rozvoj jeho pamäte. Taktiež k pamäti prospieva, ak dieťa bude samonapríklad obkreslovať obrázky v knižkách, opakovať básničky a riekanky, prípadne ak už pozná písmenká, aj dopĺňať slová do doplňovačiek.

 

 

Jedným z najznámejších a najčastejšie využívaných nástrojov je práve maľovanie. Pre detičky je to celkom prirodzené a dôležité, pretože si tak deti vylepšujú svoje motorické schopnosti, rozvíjajú si kreativitu a talent. Pomôže tomu napríklad kreslenie rôznych geometrických tvarov, napríklad takých, aké nájdete  u nás pod značkou OMY.

Nezanedbateľným faktorom je hudba, o ktorej sme už písali v jendom z našich článkov o hudobných nástrojoch. Je dokázané, že počúvanie klasickej hudby rozvíja tie isté centrá mozgu u detí, ako rátanie matematiky. 
 

Spoločenské hry
Ak je vaše dieťatko už dostatočné zrelé, zahrajte si s ním stolové hry a naučte ho zároveň pracovať v tíme. Existuje niekoľko druhov spoločenských hier určených pre deti. Ako napríklad tie klasické, ako pexeso, človeče nehnevaj sa alebo rôzne edukačné hry určené deťom od troch rokov. Veľmi efektívne sú spoločenské hry pre deti plné hádaniek a riekaniek, ktoré sa zároveň rýmujú a omnoho ľahšie sa pamätajú. Takisto hry, kde deti môžu napodobňovať nejaké profesie, ako napríklad doktor, učiteľ a mnohé iné. 

 

 

 

 

 

 

Matematika a počítanie

 

Deti veľmi radi spoznávajú nové veci, medzi ktoré patria aj poznávanie nových písmen, číslic a počítanie rôznych vecí. Ak aj vaše dieťatko rado počíta, nechajte ho rátať čo len chce. Napríklad ovocie v miske, ktoré si zároveň spojí so zmyslovým vnímaním prostredníctvom farieb, pastelky alebo v aute rôzne veci, ktoré vidí vonku. Medzi ďalšie spôsoby, kedy môže vaše dieťa rátať je naučiť ho základ počítania do desať. S postupujúcim vekom môžete počty navyšovať. Ak sa ho stále budete pýtať na toto rátanie a nabádať ho k tomu, naučí sa to omnoho rýchlejšie a bude mať zároveň motiváciu k rátaniu. 

 

Trpezlivosť a motivácia 

Každé dieťatko sa od seba líši, či už svojimi schopnosťami alebo rýchlosťou chápania vecí. Každé je samozrejme niečím výnimočné a je zrejmé, že nie úplne všetko mu pôjde od ruky. Napríklad môže mať veľký talent na maľovanie ale na hudobné nástroje už nie. Najdôležitejšie zo strany rodiča je trpezlivosť a motivácia. Ak je dieťatko pomalšie v matematike, treba byť len viacej vytrvalejší a nájsť možno inú cestu k počítaniu, prípadne sa sústrediť na veci, ktoré dieťatku prirodzene idú.

Deti sa často zvyknú pýtať veľa otázok a tak vás zahltiť množstvom požiadaviek pre ich odpovede. Odpovedajte im na tieto otázky v čo najväčšom možnom rozsahu, pretože touto zvedavosťou sa obohacuje ich myslenie a rozvíja ich osobnosť.