Keď rastú prvé zúbky: Takto pomôžete dieťatku zmierniť bolesť

Medzi najúčinnejšie spôsoby, ako dieťatku pomôcť, patrí masírovanie a ochladzovanie ďasien.

Ak sa dieťatku tlačia prvé zúbky, pomôžte mu masírovaním a ochladzovaním citlivých miest. Po liekoch siahajte až vtedy, keď žiadna z overených metód nezaberie.

PRÍZNAKY

Maximálne tretina detí nemá žiadne príznaky pri rastúcich zúbkoch, tvrdí pediater Deb Lonzer. U väčšiny bábätiek sa však isté symptómy preukážu, a preto by ste sa mali na ne pripraviť aj vy. Ako sa teda rast prvých zúbkov prejavuje?

Medzi bežné príznaky patrí slintanie a žuvanie predmetov. Detičky sa v tomto období snažia uhryznúť a prežúvať všetko, čo im príde pod ruku.

Okrem toho sa rast zubov prejavuje aj tým, že ďasná opúchajú a sú podráždené. Prirodzene, bolesť je pre dieťa nepríjemná, preto sa často uchyľuje k plaču, nechce jesť a býva mrzuté.

Spomedzi ďalších symptómov nesmieme zabudnúť na prechádzanie si po tvári a ušiach, problémy so spánkom či zvýšenú teplotu.

V prípade vyššej teploty je však veľmi dôležité správne rozlišovať. Ak má dieťatko teplotu okolo 37 ºC, s veľkou pravdepodobnosťou ju zapríčiňuje rast zubov. No pri horúčke nad 38 ºC môže byť príčina inde, preto sa v takomto prípade obráťte na lekára.

Rovnako postupujte aj vtedy, ak sa u dieťaťa objavia príznaky ako hnačka, zvracanie alebo výtok z nosa. Podľa všetkého nebudú príčinou týchto symptómov prvé zúbky.

Aby ste boli na toto obdobie čo najlepšie pripravení, mali by ste vedieť, že príznaky sa prejavujú len zopár dní. Symptómy pretrvávajú dlhšie (aj niekoľko mesiacov) len vtedy, ak sa dieťatku tlačí viacero zúbkov naraz.

 

AKO IM POMÔCŤ

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako bábätku pomôcť, je masírovanie ďasien. Tlak tlmí bolesť, vďaka čomu dieťatku zabezpečíte pohodlie a pokoj.

O vytváranie tlaku sa môžete postarať aj tak, že dáte dieťaťu niečo jedlé, čo by mohlo obhrýzať. Ak je zvyknuté na pevné pokrmy, pokojne to môže byť ošúpaná mrkva alebo uhorka. Pre rodičov, ktorí svoje dieťatko na bežnú stravu ešte neučia, je skvelou alternatívou detské hryzadlo.

V ideálnom prípade by malo byť hryzadlo štrukturované so záhybmi a medzerami, ktoré budú pre dieťatko dobrou možnosťou na vytváranie tlaku.

Pri výbere hryzadla vám odporúčame dobre zvážiť jeho tvar. Keď sa tlačia predné zúbky, dieťatku vyhovujú okrúhle hryzadlá. V čase, keď rastú zadné zuby, je lepší užší a podlhovastý tvar.

Veľmi jednoduchou a účinnou metódou je tiež ochladzovanie ďasien a zúbkov. Stačí si namočiť kúsok gázy a ňou prechádzať po citlivých miestach. Ak nemáte poruke gázu, nahraďte ju studeným predmetom, napríklad lyžičkou alebo hryzadlom, ktoré ste predtým namočili do studenej vody alebo ste ho nechali chvíľu v chladničke.

Čo sa týka liekov, po nich siahajte až vtedy, ak je situácia naozaj neúnosná a iné metódy nezaberajú. Myslite však pri tom na správne dávkovanie liekov a to, či sú pre deti vôbec vhodné.

 

UŽITOČNÉ INFORMÁCIE

Tak ako je vhodné zaujímať sa o prejavy a pomoc pri bolesti, na mieste je vedieť aj to, ktoré zúbky a v akom čase očakávať.

Hoci sa presné načasovanie u každého bábätka líši, všeobecne platí, že zúbky začínajú rásť okolo šiesteho mesiaca. Aby ste mali k dispozícii presný priebeh, uvádzame stručnú časovú líniu.

6 – 10 mesiacov: spodné stredné rezáky

8 – 12 mesiacov: horné stredné rezáky

9 – 13 mesiacov: vedľajšie horné rezáky (dvojky)

10 – 16 mesiacov: vedľajšie spodné rezáky (dvojky)

13 – 19 mesiacov: horné aj dolné prvé stoličky

16 – 23 mesiacov: horné aj dolné očné zuby

23 – 33 mesiacov: horné aj dolné druhé stoličky

Zhruba vo veku troch rokov má dieťa kompletný detský chrup, ktorý pozostáva z 20 mliečnych zúbkov.

Samozrejme, prvé zuby si vyžadujú precíznu starostlivosť. Tá spočíva napríklad vo výbere vhodnej pasty, ktorá by nemala obsahovať žiadne fluoridy, toxíny ani brúsiace čiastočky.

Rovnako si však dajte záležať na výbere detskej zubnej kefky. Ideálna kefka sa vyrába zo zdravotne nezávadného materiálu a je pre dieťa nanajvýš pohodlná. Presne takou je aj zubná kefka The Brushies, ktorá sa vyrába z certifikovaného potravinárskeho silikónu.

A čo je ešte lepšie, pokojne ju môžete používať už vtedy, keď sa vašej ratolesti začnú tlačiť prvé zúbky. Navyše, kefka je natoľko šikovná, že ju môžete využiť aj na masírovanie ďasien, a tak zmierniť nepríjemnú bolesť.