Hľadáte vhodné športové aktivity pre vaše deti? Odborníci odporúčajú najmä tieto

Pri výbere zohľadňujte vek a osobnostné predpoklady dieťaťa. Dôležité je aj to, aby bol šport pre dieťa zábavou.

Základnými atribútmi hľadania správneho športu sú vek a osobnostné predpoklady vášho dieťaťa. Nezabúdajte však ani na to, že šport musí dieťa baviť, inak oň stratí záujem.

V štúdii organizácie UNICEF sa píše o nejednej výhode športovania v detskom veku. Vďaka fyzickej aktivite sa nielenže predchádza mnohým ochoreniam (cukrovka, detská obezita, srdcové choroby), ale deti sa tiež učia o dôležitosti vodcovstva a sebaúcte.

 

Zo spoločenského hľadiska je veľkým prínosom, že prostredníctvom športu sa deti viac stotožňujú s rodovou rovnosťou, kultúrnou a náboženskou toleranciou, rovnako sa vyhýbajú kriminalite a príliš skorému otehotneniu. Samozrejmosťou je zábava a kamarátstvo, ktoré deti v športovaní nachádzajú.

detsky tim futbalistov

 

Vyššie spomenutými benefitmi sme vás snáď presvedčili o tom, aké prínosné je viesť deti k športu. Teraz treba už len popremýšľať nad tým, aký typ aktivity zvoliť. :)

 

AKO VYBRAŤ?

Pokiaľ ide o mládežnícke športy, rodičia sú viac než osobní šoféri svojich detí, tvrdí zakladateľka projektu My First Workout Michelle M. Miller. Mali by ste sa teda pripraviť, že okrem sprevádzania detí na športoviská im budete musieť pomôcť aj pri samotnom výbere.

Dôležitými atribútmi hľadania správneho športu pre vaše dieťa sú vek a osobnostné predpoklady. Šport by mal byť taktiež dobrým základom pre budovanie zdravého životného štýlu.

dievcatko v potapacskych okuliaroch

 

Michelle Millerová radí rodičom, aby už v ranom veku vzali svoje ratolesti na detské ihriská a nechali ich, nech sa hrajú. Staršie deti naučte jednoduché cviky s vlastnou váhou a kardiovaskulárne aktivity, ako je plávanie, bicyklovanie či chôdza. „Ak im dáte takýto základ, šanca, že sa budú chcieť posunúť v športovaní na vyššiu úroveň, je oveľa väčšia,“ tvrdí Millerová.

Následne po tom, ako im vytvoríte takýto zdravý športový základ, sa môžete zamýšľať nad konkrétnym športom.

V predškolskom veku (do piateho roku) je dieťa stále vo fáze, keď pracuje na svojich hrubých motorických zručnostiach a koordinačných schopnostiach. Aj preto je mu v tomto čase veľmi blízke behanie a skákanie. Z konkrétnych športov Millerová odporúča nevyhľadávať nič komplikované a časovo náročné, dieťa môžete teda dať na futbal, karate, plávanie či bicyklovanie.

trening karate

 

Odborníčka na mládežnícky šport Natasha Trentacosta odporúča už v predškolskom veku bojové umenia. Podľa nej ide o spôsob, ako sa deti naučia kontrolovať svoje telo, zlepšia kvalitu pohybu, osvoja si disciplínu a oddanosť. Benefity ako disciplína či ovládanie tela prináša aj gymnastika.

ŠPORT PRE STARŠIE DETI

S pribúdajúcim vekom sa zmysel športovania u detí mení. Školáci už nenachádzajú v športe len zdroj pohybu, ale imponuje im aj zdravá súťaživosť, tímovosť či zmysel pre prvenstvo. Rovnako však nemôžete zabúdať, že šport ich musí baviť, pretože bez tejto požiadavky stratia o vybranú aktivitu záujem.

Michelle Millerová pri športoch v tomto veku rovnako rozlišuje, či ide o extrovertné alebo introvertné deti. Pre deti so zmyslom pre tímovosť a otvorenosť odporúča športy ako baseball, basketbal, futbal či volejbal.

Naopak deti, ktoré sú skôr uzavretejšie a individualistickejšie, sa môžu venovať tancu, jazde na koni, golfu, tenisu či bojovým umeniam.

lekcia tenisu

 

V prípade tínedžerov majte na pamäti, že ak sa niečomu venujú dlhší čas, šport sa stáva náročnejší nielen pre nich, ale aj pre rodinu. Príčinou je väčšia časová vyťaženosť a vynaložené financie.

Je teda na spoločnom rozhodnutí, či budete deti aj naďalej podporovať v ich aktivitách alebo im pomôžete s hľadaním menej finančne aj časovo náročných športov. Rozhodujúcu úlohu pri konečnej voľbe môže zohrať to, či sa tínedžeri chcú športu venovať profesionálne.

Ak túto ambíciu nemajú a ak im to vyhovuje, môžu robiť čiastočne viacero športov naraz. Takýmto spôsobom sa napokon vyhýbajú aj riziku zranení, ktoré je pri športovej špecializácii oveľa vyššie.

ŠPECIÁLNY NÁSTROJ

Nech sa akokoľvek snažíte, vybrať ten správny šport pre dieťa dá určite zabrať. Okrem rád odborníkov vám však pri rozhodovaní môže pomôcť aj špeciálny nástroj, s ktorým prišla organizácia The Aspen Institute.

Takzvaný Healthy Sport Index (Index zdravého športovania, pozn. red.) je webová stránka, na ktorej sa vám po zadaní troch základných atribútov zobrazí rebríček najvhodnejších športov pre vaše dieťa.