Bylinkové čaje a deti: Kedy ich môžu začať piť a ktoré sú vhodné?

Zahriať dieťa po studenej prechádzke vonku alebo po dobrej sánkovačke? Chutný bylinkový čaj znie ako správna voľba. Jeho pitie má však svoje pravidlá, pretože nie každý čaj je pre vášho drobca vhodný. Pozrite sa, ktorým sa treba vyhnúť a ktoré mu zas pomôžu k zdravému a pokojnému spánku.

 

 

Základom pitného režimu detí je v každom ročnom období čistá voda. Ak chcete pitný režim svojho dieťaťa trochu spestriť, určite mu nedávajte umelé sladené nápoje či minerálky. Namiesto nich zvoľte radšej prírodné ovocné šťavy a v zimných mesiacoch zas čaj. Ten ocenia deti najmä po návrate zo zimnej prechádzky či po aktívnej sánkovačke, pretože ich príjemne zahreje.

 

DAJTE POZOR NA TEÍN

Nie je však čaj ako čaj. A to, čo si môžu dať dospelí, nie je vždy vhodné aj pre malé deti. Týka sa to najmä čajov, ktoré obsahujú alkaloid teín. Ale čo to vlastne je?

Mnoho ľudí si myslí, že teín a kofeín sú dve rôzne látky. V skutočnosti je však teín iba typ kofeínu, ktorý je obsiahnutý v niektorých druhoch čaju.

Na rozdiel od kofeínu v káve má čajový teín oneskorený nástup psychoaktívnych látok, ich vplyv je však miernejší a účinok dlhodobejší. Naopak, vypitie kávy by sme mohli prirovnať k akejsi energetickej „bombe“, ktorá vás síce rýchlo nabudí, no jej vplyv zároveň aj rýchlo pominie.

V každom prípade, aj teín má na ľudský organizmus povzbudivé účinky a ak nechcete, aby bol váš drobec ešte hyperaktívnejší, než je, čajom s obsahom teínu sa vyhnite.

pozor na tein v caji

Vývar z klasických čajových lístkov pre deti vhodný nie je, dospelým však určite dodá energiu.

Teín obsahujú klasické čajové lístky, čiže zelený a čierny čaj. Slabší čierny čaj však oceníte, ak má vaše dieťa tráviace ťažkosti. V prípade detí si však treba dať pozor aj na čaj z maté, ktorý obsahuje matein, alebo z guarany kvôli guaraninu.

Ak chcete teda svojho drobca v zime zahriať, siahnuť treba po takzvaných „nečajoch“ bez obsahu čajovníka, čiže po vývaroch z bylín, ovocia a niektorých plodov.

 

OVERENÉ KLASIKY

V prípade ovocných čajov prakticky nemáte čo pokaziť. Pozor by sme si však mali dať na čaje z rôznych exotických plodín a siahnuť skôr po lokálnych produktoch.

„Netreba deťom montovať do stravy trendové veci ako chia či acai, keďže máme svoje plodiny rovnako bohaté na vitamíny. Napríklad brusnice, šípky,“ objasňuje pre portál najmama.aktuality.sk Alexandra Popovičová z projektu Čo jedia zdravé deti.

overene detske caje

Jablko, pomaranč, škorica a med – tento čaj k zime jednoducho patrí a môžu ho piť aj malé deti.

V prípade brusníc však buďte opatrní, lebo vďaka svojim močopudným účinkom sa využívajú pri liečbe urologických problémov. S ich množstvom teda radšej šetrite. V boji proti hnačke sú však veľmi účinné čučoriedky.

Rokmi overenou klasikou sú zas šípky, ktorú sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ak k nim ešte pridáte sladkasté kvety z lipy, môžete svojmu dieťatku naservírovať čaj, aký dávali slovenské mamy svojim deťom po celé stáročiá, aby im dobre spali.

Navyše, veľkou výhodou je, že si šípky a kvety z lipy môžete ísť spolu naoberať a vysušiť. Nielenže to dti bude veľmi baviť, ale naučíte ich tým vážiť si aj dary prírody, ktoré dostávame úplne zadarmo.

sipkovy caj

Na jeseň naoberať a v zime vypiť – na šípkový čaj nedopustí žiadna mama.

Na dobrý spánok sa odporúča aj medovkový čaj či materina dúška, ktorá je vhodná aj pre prechladnuté deti. V prípade, že váš malý poklad pokašliava, odporúča sa slabší vývar zo sušených fialiek lesných.

Pri boľavom brušku pomôže feniklový či anízový čajík, rozhodne ho však nedávajte malým bábätkám. Mamičky však nedajú dopustiť na ibištek, ktorý tlmí bolesti pri prerezávaní zúbkov.

cajom proti viroze

Vhodne zvolený čaj zatočí s každou virózou vášho dieťaťa.

KEDY ZAČAŤ S ČAJÍKOVANÍM?

Laktačné poradkyne odporúčajú, aby dieťa počas prvých šiestich mesiacov svojho života bolo dojčené. Po tomto období môžeme dieťaťu podávať aj čaj, vždy však iba ako doplnok pitného režimu a v nesladenej podobe.

Sortiment čajov, ktoré bude váš drobec piť, môžete postupne rozširovať a vo veku 5 – 6 rokov už môžu piť všetky spomínané bylinkové či ovocné čaje.

caje pre deti

 

Určite sa však vyhnite granulovaným čajom, v ktorých by ste prírodné látky našli iba ťažko. Do úvahy zároveň treba brať aj alergie svojho dieťaťa. Pri malých deťoch sa neodporúča napríklad repík a opatrný treba byť aj v prípade harmančeka, ktorý je však súčasťou mnohých čajov.

Etikety na baleniach si teda pozorne čítajte a v prípade, že chodíte nakupovať zásoby do čajovní, poraďte sa s predajcom. Dodržiavať treba aj návody na prípravu, aby sa vám čaje príliš neprelúhovali.

Čaj deťom zároveň nikdy nepodávajte príliš horúci a snažte sa ich naučiť, aby ho pili v nesladenej, prirodzenej forme. Ak ho chcete v neskoršom veku predsalen osladiť, rafinovanému cukru sa určite vyhnite a zvoľte radšej med. A nezabúdajte na to, že čaj najlepšie chutí vtedy, keď je pripravovaný s láskou. :)

Veríme, že vás tento článok zaujal. LALALU nie je len internetový obchod. Snažíme sa vám týmito článkami uľahčiť materstvo a svojou troškou poradiť v nekonečnom svete otázok a obáv pri výbere tých "správnych" vecí pre naše ratolesti. Nevedeli by sme to robiť, ak by nás naši zákazníci svojími nákupmi nepodporovali. Ak máte chvíľku, prezrite si našu ponuku starostlivo vyberaných produktov pre novorodencov. Od novorodeneckých podložiek LALALU, prostriedkov na pranie Souldrops až po kopec iných potrieb pre bábätká aj staršie deti. To všetko je LALALU.