5 tipov, ako vybrať správny nosič pre novorodenca

Kočík, nosič či šatka? To je otázka, pred ktorou stojí množstvo rodičov. Kým kočík je občas trochu nepraktický, zo šatky dieťa relatívne rýchlo vyrastie. Najlepšou možnosťou zostáva teda nosič, ktorý je nielen pohodlný, ale aj bezpečný a veľmi kontaktný. Poradíme vám, ako si vybrať ten najlepší.

Mnohí moderní rodičia sa zhodujú, že práve nosič je tá najdôležitejšia investícia, akú robia v rámci takzvaného baby balíčku. Nosiče totiž umožňujú rodinám dostať sa von, no zároveň mať neustály fyzický kontakt so svojím dieťaťom, čo je pre jeho emočný vývoj veľmi dôležité.

Za pravdu im dáva aj štúdia z roku 1986. Už pred viac ako tridsiatimi rokmi sa totiž prišlo na to, že deti, ktoré boli takýmto spôsobom nosené aspoň tri hodiny denne, večer plakali o 43 % menej ako ostatné.

Nosené deti mávajú tiež menej často koliku a hoci by sa to možno na prvý pohľad nezdalo, bývajú dokonca samostatnejšie.

kontakt koza na kozu pri noseni

Kontakt koža na kožu je pri nosení veľmi dôležitý.

A ďalší bonus? Priamy fyzický kontakt s dieťaťom spôsobuje, že v tele matky sa uvoľňuje takzvaný oxytocín, ktorý je známy aj ako hormón lásky. To podporuje materskú väzbu s dieťaťom a zároveň pomáha bojovať s popôrodnou depresiou a úzkosťou.

Pri výbere správneho nosiča však treba brať do úvahy nasledovné faktory:

 

1. VEK DIEŤAŤA

Vybrať správny nosič pre dieťa môže byť zložitý proces, pretože novorodenci a väčšie deti majú rôzne potreby. Kým bábätko chce priložiť hlávku na našu hruď, väčšie deti sa zas chcú pozerať na svet a mať nôžky voľnejšie. Odkedy teda dávať dieťa do nosiča?

nosic a vek dietata


Bábätko je po pôrode naozaj krehké a jeho telíčko čaká ešte dlhá cesta, kým sa naplno vyvinie. Niet preto divu, že rodičia majú občas obavy, ako svojho drobca prenášať, napríklad pri cestovaní.

Maminy pri malých bábätkách nedajú dopustiť na šatky, v ktorých je dieťa pevne zavinuté, no na druhej strane viazanie šatky býva neraz komplikované. Existujú však aj nosiče pre novorodencov a ich výhodou je to, že dieťa doň dáte oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie.

Do nosičov môžete dať už aj menšie deti, a to zväčša od 4 kilogramov. Najdôležitejšie však je, že nosiče s polstrovanými popruhmi a opaskami poskytujú celkovo väčšiu podporu, keď nosíte staršie, a teda aj ťažšie dieťa. Vždy si však všimnite príbalový leták, ktorý vás bude podrobne informovať o tom, pre aké dieťa je vhodný.

 

2. VEĽKOSŤ NOSIČA

Mnoho rodín sa rozhodne pre dva nosiče: jeden pre novorodenca (Baby size) a druhý pre batoľatá či pre staršie deti (Toddler size). Ten Baby je vhodný už od narodenia, no neraz k nemu patrí takzvaná novorodenecká vložka, aby bolo dieťa stabilné a v bezpečí.

Veľkosť Toddler sa používa zväčša od piatich mesiacov, čo však závisí od konkrétneho výrobcu a značky. Na trhu však nájdete dokonca aj takzvané „stredné“ značky, čo je niečo medzi týmito dvoma typmi.

velkost nosica

Na trhu sú dostupné nosiče pre rôzne vekové kategórie detí. A vybrať sa môžete pokojne aj na turistiku.

A keď hovoríme o veľkosti nosičov, nejde o to, aké veľké sú popruhy či celkový vizuál, do úvahy sa berie veľkosť chrbtovej opierky, ktorá je pre zdravý vývin vášho drobca doslova kľúčová.

Iné rodiny však stavia iba na jeden nosič, ktorý je flexibilný a prispôsobuje sa podľa veľkosti vášho dieťaťa. Chrbtová opierka sa nastavuje na mieru dieťaťa a nosič sa nastaví do požadovanej veľkosti, no pri väčších deťoch sa reguluje aj šírka na sedenie medzi nôžkami.

Takéto nosiče tak doslova rastú spolu s vašimi deťmi.

 

3. TVAR NOSIČA

Nie je nosič ako nosič, a preto si treba pri jeho výbere všímať najmä jeho ergonomické vlastnosti. Dieťa totiž musí mať počas nosenia správnu polohu na nosenie, aby sa cítilo nielen pohodlne, ale aby sa zabezpečil aj jeho zdravý vývoj.

tvar nosica


Takto by to vyzerať nemalo. Dieťa v klokanke visí a ani hlavička nemá oporu.

Určite však povedzte rázne NIE klokankám! Dieťa v klokanke doslova visí, čím sa nadmerne zaťažuje jeho chrbtica. Ani nožičky nemá optimálne naširoko a nezohľadňuje sa ani správna poloha bedrových kĺbov. Ba čo je ešte horšie, deti v nich môžete nosiť tvárou vpred, čo môže byť z rôznych dôvodov nebezpečné.

Malým bábätkám totiž pri tom padá hlavička nadol, čo je naozaj nezdravé. Bábätko by sa k vám malo jednoducho túliť a reči výrobcov o tom, že klokanky sú skvelé, lebo deti môžete otáčať oboma smermi, sú jednoducho nezmysel.

spravne nosenie

Správne nastavenie výšky nosiča spoznáte aj podľa toho, že svojmu drobcovi môžete dať na hlavičku kedykoľvek bozk.

Ergnomické nosiče sú síce v porovnaní s klokankami drahšie, no nenechajte sa presvedčiť a myslite predovšetkým na zdravie vášho dieťaťa, ktoré za to rozhodne stojí.

 

4. POHODLIE DIEŤAŤA

Dobrý nosič pre dieťa nepozerá len na detské zdravie, ale aj na jeho pohodlie. Ešte pred kúpou si teda všiminite, či je nosič dostatočne mäkký, či vášho drobca netlačí a či môže správne dýchať.

Všimnúť si treba aj to, či nemáte medzi sebou náhodou nejakú neželanú bariéru. Malé dieťa sa chce k svojej mame či otcovi pritúliť a cítiť ľudské teplo a lásku. Správny nosič je teda taký, v ktorom je dieťa čo najviac pri tele nosiacej osoby.

pohodlie dietata pri noseni

Chrbátik bábätiek by mal byť v nosičoch pekne zaokrúhlený, aby sa správne vyvíjal.

V neposlednom rade by však malo byť pohodlne aj vám. Nosič si teda v obchode poriadne otestujte a všimnite si najmä to, či sa vám popruhy nezarezávajú do ramien.

 

5. MATERIÁL

S pohodlím priamo súvisí aj materiál, takže pozor na to, z čoho je nosič vyrobený. Všimnúť si treba, či je použitý materiál dostatočne pevný a zároveň či je látka zdravá. Malé deti totiž objavujú svet nielen očami, ale s radosťou veci okolo seba aj ochutnávajú.

Pozrite sa teda poriadne na etiketu a hoďte očko aj na zloženie nosiča. A ako to už býva zvykom, preferovať by ste mali najmä prírodné materiály, ktoré sú pre citlivú detskú pokožku vhodnejšie.

material nosica

Nosiče z prírodných materiálov sú pre vaše dieťa najvhodnejšie.

Samozrejme, počas kontroly si všimnite aj to, ako je nosič ušitý. Či nie sú uvoľnené nejaké šnúrky, či nie je poškodený, drsný alebo či je nosič kompletný tak, ako má byť.

 

KEDY DIEŤA NOSIŤ?

Na nosiče si človek ľahko zvykne. Môže ísť slobodne von, pričom dieťa máte stále pod kontrolou a môžete sa venovať aj mnohým aktivitám, lebo ruky máte voľné. Dieťa však netreba mať v nosiči za každých okolností. Napríklad pri varení ho určite na sebe nemajte, aby nedošlo k nejakaj nehode.

cinnosti na nosenie dietata

Niektoré aktivity s deťmi v nosiči by sa prosto nemali robiť.

Zároveň treba mať na pamäti to, že polohy dieťatka by sa mali pravidelne striedať. Čiže raz v nosiči, inokedy v postieľke, občas dať aj na bruško...

Keď však dieťa budete dávať do nosiča, vždy ho vopred skontrolujte, aby nedošlo k pádu a jeho zraneniu. Nosič totiž mohol používať aj niekto iný a nastaviť ho pre svoje potreby.

V zhone, aký neraz prináša rodičovstvo, sa však môže aj vám stať, že ste niečo nechtiac odopli alebo nepripevnili tak, ako ste mali. Nosič teda vždy poriadne prezrite a preverte si, či je naozaj všetko tak, ako má byť.

 

JEDNOTKA NA TRHU

Pri výbere nosiča teda hľaďte najmä na zdravie dieťaťa, jeho pohodlie a napokon aj na to vaše. Mnohí rodičia nedajú dopustiť na bedrový nosič od renomovanej značky Pognae, ktorý prináša rodičom a deťom veľký komfort a zároveň v sebe ukrýva až tri rôzne produkty.

Stačí iba zopár jednoduchých pohybov a z obyčajnej podpory na krátke držanie dieťatka sa razom stane dômyselný všestranný nosič na dlhé výlety a túry.  Jeho veľkým benefitom je, že podporuje zdravý vývin chrbtice dieťatka, stará sa aj o chrbticu rodiča a unesie až 20 kíl. Takže ak ste sa doposiaľ nevedeli rozhodnúť, týmto nosičom rozhodne neurobíte krok vedľa. :)