Ako správne obliecť bábätko do zimy? Inšpirujte sa severanmi

Naobliekať deti do množstva vrstiev, aby ani na chvíľočku nepocítili chlad, alebo byť v obliekaní do zimy trochu miernejší? Pozrite sa, ako čo najlepšie obliecť svojho drobca do chladu.

Ak váš novorodenec prišiel na svet v jarných či letných mesiacoch, von ho môžete zobrať už pár dní od narodenia. V chladnejšom období však treba začať najskôr s postupným otužovaním.

Bábätko poobliekate, dáte do kočíka a pár minút necháte pri otvorenom okne. O pár dní môžete kočík presunúť na balkón a nechať ho tam pospinkať si zo desať minúť. A napokon môžete vyraziť spolu von do ulíc.

prechadzky v zime

V Škandinávii stretnete na ulici rodičov s kočíkmi aj v teplote -30°C.

Reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. Pediatri však zvyčajne neodporúčajú ísť von s novorodencom, ak je teplota vzduchu nižšia než -5°C a s trošku väčšími deťmi treba zvážiť prechádzky pri teplote nižšej ako -10 °C.

Hoci posledné roky zima nie je ani zďaleka taká tuhá a biela, ako si ju pamätáme z našich detských čias, podceňovať ju netreba. Vždy sa však oplatí sledovať aktuálnu predpoveď meteorológov, aby ste sa vedeli pripraviť na to, čo vás čaká tam vonku.

Bábätko totiž treba obliecť inak, keď je +5 °C, ako keď je -5 °C. Vo všeobecnosti však platí, že von môžete ísť za takmer každých okolností, prechádzka na čerstvom vzduchu jeho imunite určite prospeje.

 

 

NAOBLIEKANÝ AKO CIBUĽA

Určite ste už túto ľudovú hlášku niekedy počuli… A je to tá najlepšia voľba aj u malých bábätiek. Odporúča sa totiž, aby ste svoje „mini“ radšej navliekli do viacerých tenších vrstiev ako do dvoch hrubočizných.

Je totiž lepšie dieťa v prípade potreby trochu „ošúpať ako cibuľku“ ako nemať mu čo vyzliecť. Okrem toho v príliš hrubých vrstvách vášmu drobčekovi hrozí, že sa dopotí, v dôsledku čoho sa mu môžu na pokožke vyhodiť nepríjemné potničky.

naobliekat ako cibulu

Rukavice, šál, čapica a kvalitné topánky nemôžu chýbať v zime žiadnemu dieťaťu.

V zásade však platí, že vrchné oblečenie u detí má byť odolné proti vetru, dažďu a snehu. Dbať treba najmä na zateplenie nôh, rúk a hlavy, a to v podobe rukavíc, ideálne palčiakov, čiapky, ponožiek a kvalitných zimných nepremokavých topánok. Ak ste kreatívna a baví vás šitie, môžete si pozrieť návod ako ušiť dvojvrstvovú detskú čiapku, ktorá je ideálna do chladnejšieho počasia.

Oblečenie by však nemalo byť príliš tesné a ani topánočky by nemali zamedzovať správnej cirkulácii krvi v tele.

 

 

SPÁNOK NA ČERSTVOM VZDUCHU

Vonku je treskúca zima a mamička tlačí pred sebou kočík s bábätkom. Kým v niektorých krajinách by sa ľudia pri takomto pohľade chytali za hlavu, v Škandinávii je to vec úplne bežná. Severania totiž už celé desaťročia svorne tvrdia, že bábätká majú v mínusových teplotách oveľa zdravší a dlhší spánok.

Dokazujú to aj švédske jasličky a škôlky. Napríklad v štokholmskom zariadení Förskolan Orren nechávajú vonku spať všetky deti do troch rokov. „Keď teplota klesne na mínus 15, vždycky kočíky prikrývame dekami,“ hovorí jej riaditeľka Britt Marie Carlzonová s tým, že na nejakú dobu kočíky berú aj dovnútra, ale väčšinu času strávia vonku.

spanok na cerstvom vzduchu

Deti do troch rokov nechávajú vo švédskej škôlke v Förskolan Orren spať vonku aj v mínusových teplotách.

Za pravdu im dáva aj výskum fínskej vedkyne Marjo Tourulovej. „Deti spia vonku zjavne dlhšie,“ konštatuje s tým, že vo vnútri to boli maximálne dve hodiny, no vonku až tri. Podľa jej výskumu je však na to ideálna teplota -5 stupňov Celzia, no nie je vraj ničím výnimočným, keď rodičia nechávajú deti vonku aj vo výrazne nižších teplotách.

 

 

TAJOMSTVO TKVIE V LÁTKE

Severanov však rozhodne netreba za tento prístup odsudzovať. Ich tajomstvo výchovy na mraze totiž tkvie v kvalitných materiáloch, do ktorých svojich drobcov obliekajú. „Najviac zahreje vlna, flis a angora. Slabšie zahreje Goratex a viskóza. Neohrieva polyester a bavlna, aj keď je veľmi priateľská k pokožke,“ konštatujú odborníci.

detsky fusak

Bez teplého fusaku s bábätkom ani na krok.

„Je veľmi dôležité, aby deti mali vlnu čo najviac pri tele, mali teplé oblečenie a teplý fusak,“ odporúča rodičom Ur och Skur Martin Järnström, ktorý šéfuje materskej škôlke v Škandinávii. Obyčajný spací vak preto nestačí a pri kúpe oblečenia pre bábätká si treba všímať najmä to, z čoho sú vecičky vyrobené.

kvalitne materialy oblecenia

Rodičia v severských štátoch svoje poklady v zime obliekajú do najkvalitnejšej vlny a až potom sa vyberú von.

Na záver môžete kočík vášho bábätka vybaviť ešte príjemne hebkou a mäkkou dečkou značky Baby Elephant Ears, ktorá je vyrobená z organických bambusových a kukuričných vlákien.

decka Baby Elephant Ears Lalalukids

Vašim prechádzkam v studenom zimnom počasí tak už nebude nič brániť. :)