Ako na správny výber vhodného matraca pre deti

Zdravie našich najmenších je pre každého istotne to najdôležitejšie, preto teraz vám prinášame rady pri výbere vhodného matraca pre detičky.

title_1

Aby naše detičky mali pohodlný spánok a netrápila ich napríklad boľavá chrbtica je veľmi dôležité dbať na správny výber a brať aj do úvahy to, že deti sú v neustálom vývine.

Brať do úvahy by sme mali predovšetkým zabráneniu prehriatiu detského organizmu, vďaka čomu sa kvalita spánku môže výrazne zlepšiť. Tým, že sa detičkám vyvíja aj chrbtica, matrac by ju nemal uzatvárať do tzv. „korýtka“ , kopírovať chrbticu, ani by nemal byť príliš mäkký, pretože to môže viesť aj ku skolióze alebo ku krivej chrbtici.

 

rozvaleny

Pre detičky sa preto odporúča mierne tvrdý alebo stredne tvrdý matrac. Môžete vyskúšať napríklad matrac, ktorý má spevnený stred a mäkšie horné vrstvy. Vo všeobecnosti by sme sa mali zamerať na tvrdosť alebo aj výšku matraca, a predovšetkým ak má dieťatko alergiu, zdravotné problémy alebo trpí atopickým ekzémom, je vhodný antialergický a antibakteriálny matrac. Detičky by nemali spávať na zonovaných matracoch, ktoré majú pamäťovú penu, profilovanú penu alebo taštičkové matrace.

 

Matrac pre detičky do 3 rokov 

 

spinky_2

Bábätká a tí najmenší potrebujú veľa kvalitného spánku, keďže počas neho sa vyvíjajú a naberajú novú energiu. Ak vyberieme správny a kvalitný matrac hneď prvý deň spánku dieťatka, môžeme eliminovať predispozície zlého držania tela alebo problémy s chrbticou počas samotného vývinu. Detský matrac by mal dieťatku umožniť správne a ľahko dýchať, čo znamená, že by sa mal vedieť prispôsobiť dieťatku už od narodenia. Veľmi vhodný je aj matrac s kokosovou vrstvou alebo aj matrace s pohánkovou vrstvou . Pre bábätko, ako sme už spomínali je nevhodný príliš mäkký matrac. Veľmi dôležitá vec je čistenie a vetranie matraca a jeho antibakteriálne zložky hlavne ak je dieťatko alergik. Nemali by sme zabúdať aj na poťah, ktorý eliminuje znečistenie matraca a môžeme ho pravidelne prať v práčke. Ak preferujete ekologickejšie pranie, vyskúšajte pracie prostriedky SOULDROPS na našom e-shope.

Nezabúdajte hlavne na: veľkosť matraca (musí do postieľky presne zapadnúť kvôli bezpečnosti), kvalitu matraca, tvrdosť matraca (tvrdšie alebo stredne tvrdé matrace), výšku matraca (približne 6 cm až 10 cm), čistota a materiál.

 

Vyskúšajte aj originálne vankúšiky značky Baby Elephant Ears a prikrývky, vďaka ich ergonomickému tvaru poskytnú detskej hlavičke a chrbátiku prirodzenú oporu. Taktiež sú vyrobené z organicky vypestovaných bambusových a kukuričných vlákien.

 

Matrac pre tých väčších

 

spinky

Pri výbere matraca sa v podstate toho veľa nemení, až napríklad na veľkosť alebo samotné rozmery. Matrac už pre väčšie detičky by mala byť nižšia, kedy môžete k posteli prirobiť aj detskú beriérku proti pádu z postele. Tak ako aj pri bábätkách, tak aj pri väčších detičkách platí, že zónové matrace sú pre nich nevhodné. Odporúčaný vek pre tieto matrace je približne od 14 rokov.

Nezabúdajte hlavne na: materál (studená pena, kokos, pohánka), čistotu matraca, tvrdosť matraca (stredne tvrdý alebo tvrdší matrac), výmenu matraca (doba používania nesmie presiahnuť 10 rokov), rošt matraca (látkový alebo lamelový) a nosnosť (môže dôjsť k tomu, že matrac bude až moc tvrdý, alebo sa rýchlo preleží).