V prípade, že dojčenie nie je možné – Ako si vybrať umelé mlieko?

Umelé detské mlieko sa stalo neodmysliteľnou súčasťou mnohých rodín, kde je dojčenie nemožné alebo nežiaduce. V snahe ponúknuť deťom optimálnu výživu sa na trhu objavuje široká škála umelých mliek. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy umelého detského mlieka a ich rozdelenie.

Pre optimálny rast kostí a zdravý vývoj vášho dieťaťa je potrebná správna výživa a vhodné mlieko. Ideálnou voľbou je samozrejme materské mlieko, ktoré poskytuje optimálne nutričné hodnoty pre novorodencov. Avšak pre tie prípady, keď nie je možné dojčiť z rôznych dôvodov, existuje špeciálna detská mliečna výživa, ktorá je navrhnutá tak, aby poskytovala dieťaťu všetky potrebné živiny pre jeho správny rast a zdravý vývoj.

 

Aké dojčenské mlieko vybrať a ako sa delí?

Počiatočné dojčenské mlieka

-sú určené novorodencom až do 6. mesiaca života. Najčastejšie sa tieto mlieka označujú číslicou „1“.
Používajú sa ako plnohodnotná náhrada materského mlieka v prípadoch, keď mamičky nemôžu z rôznych dôvodov dojčiť. Dojčenské mlieka sa svojím zložením aj nutričnými hodnotami podobajú materskému mlieku. Zároveň obsahujú nevyhnutné vitamíny, minerály a probiotické látky, ktoré posilňujú imunitný systém a prispievajú k zdravému rastu.

Pokračovacie dojčenské mlieka

-sú určené deťom od 6. mesiaca. Označované sú väčšinou číslicou „2“.
Pokračovacie mlieko už by nemalo slúžiť ako jediný zdroj výživy, najčastejšie je vhodné začať ho podávať spoločne so začínajúcim príkrmom. Na pokračovacie mlieko nie je nutnosťou okamžite prejsť pri dovŕšení šiesteho mesiaca, vhodné je ešte nejakú dobu pokračovať s počiatočným mliekom. Pokračovacie mlieka sú obohatené o železo, jód a zinok, prípadne vitamíny A, D, E a C.

Batoľacie mlieka

-bývajú najčastejšie označené číslicou „3“, prípadne „4“ a „5“ alebo junior a sú určené pre deti od 10. alebo 12. mesiaca, teda pre staršie dojčatá a batoľatá.
Vďaka vyváženej porcie živín, vitamínov a minerálov zabezpečujú mlieka pre bábätká správny vývoj a rast. Mnohé mlieka pre novorodencov obsahujú živé probiotické kultúry, podobné tým z materského mlieka. Tieto mlieka už môžu byť ochutené vanilkovou alebo inou príchuťou.

Špeciálne mlieka

- existuje široká škála špeciálnych mliek, vrátane mliek určených pre nedonosené deti, antirefluxných mliek, ktoré bránia návratu žalúdočného obsahu späť do pažeráka a zabraňujú grckaniu, ako aj mliek pre deti s preukázanou alergiou na bielkovinu kravského mlieka a ďalšie. Avšak vždy je nevyhnutné konzultovať ich použitie s lekárom.

 

Pri výbere umelého detského mlieka je dôležité brať do úvahy individuálne potreby a zdravotný stav dieťaťa. Konzultácia s pediatrom a špecialistom na výživu môže byť kľúčová pre nájdenie najvhodnejšej formuly. Dôležité je tiež dodržiavať odporúčania výrobcu a dbať na kvalitu výrobku. V konečnom dôsledku je cieľom poskytnúť deťom optimálnu výživu, ktorá podporí ich zdravý rast a vývoj.

Dizajn bez názvu-4