Ako na rôzne alergie na potraviny? Má aj vaše malinké problémy s trávením určitých potravín? Mlieko ako zdroj živín i starostí.

Predvčerom sme mali v kalendári Medzinárodný deň mlieka. Pri tejto príležitosti sme sa zamysleli - mliečko nás sprevádza životom už od narodenia, je zdrojom mnohých živín, no zároveň je čím ďalej tým častejšie dôvodom alergií a intolerancií. Čo sa s týmito komplikáciami dá urobiť sa dozviete v našom článku.

Mlieko sa pre dieťa stáva hneď po narodení najdôležitejšou výživou. V materskom mlieku sú všetky potrebné živiny a vďaka tomu je ideálnou potravou pre bábätko. Ako dieťatko rastie, potrebné výživové látky získava aj z iných potravín. Mlieko má však stále významné miesto v jedálničku - obsahuje množstvo minerálnych látok, aminokyseliny, vitamíny a ďalšie prvky, ktoré sú nevyhnutné pre správny vývoj dieťaťa.

Dôležitou zložkou mlieka je vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravé a silné kosti, pomáha udržiavať zdravý krvný tlak a napomáha aj k zdravej pokožke.

 

Čo však robiť, ak má dieťa ťažkosti spojené s konzumáciou mlieka? Prvé príznaky sa môžu objaviť už pri mlieku od mamičky, ktorá prijíma vo svojej strave mliečne potraviny.

Tráviace problémy sú u mnohých bábätiek bežné, no problém nastáva, keď tieto ťažkosti pretrvávajú alebo sa zhoršujú. Vtedy rodičia spozornejú a premýšľajú, či ich dieťatko nemá ťažkosti súvisiace priamo s mliekom.

 

Spoznajte rozdiel medzi alergiou a  intoleranciou

 

Pri niektorých reakciách na mlieko či iné potraviny nemusí ísť výlučne o alergiu. Ak má dieťa po mlieku tráviace ťažkosti, môže ísť aj o intoleranciu na laktózu. Ako to rozoznať?

Zatiaľ čo alergia na mlieko vzniká ako reakcia imunitného systému na mliečny proteín, intolerancia nesúvisí s imunitným systémom a nemá život ohrozujúce reakcie.

Alergia sa líši tiež typickými príznakmi, ktoré nastávajú hneď po konzumácií. Pri intolerancii sa príznaky neobjavia hneď ale až s odstupom času. Ide zvyčajne o bolesť hlavy, brucha, nafukovanie a podobne.

 

Ak chcete laicky zistiť, či ide o laktózovú intoleranciu alebo alergiu na mlieko, skúste dať dieťatku bezlaktózové mlieko. Ak prejavy neustúpia, pravdepodobne ide o alergiu.

 

Alergiou na potraviny trpia často deti rodičov, ktorí majú tiež alergiu. Platí tiež, že ak má alergiu prvé dieťa, je veľká pravdepodobnosť, že postihne aj ďalších jeho súrodencov.

Dobrou správou je, že až 80% detí, ktoré majú alergiu na mlieko, z nej vyrastie.

 

Okrem mlieka poznáme niekoľko ďalších potravín, ktoré sú spúšťačmi alergickej reakcie. Ide napríklad o orechy, sóju, vajíčka, pšenicu morské plody a ryby.

 

Čo sa deje počas alergickej reakcie?

 

Príznaky sú rôzne a každé dieťa môže reagovať inak. Niektoré reakcie sú mierne a zasiahnu iba časť tela, iné sú závažnejšie a môžu sa prejaviť na viacerých miestach. Prejavy môžu byť kožné, tráviace, dýchacie alebo ich kombinácia.

Pri podozrení na alergiu rodičia zvyčajne vylúčia potravinu z jedálnička natrvalo. To však nie je úplne nevyhnutné, nakoľko imunitný systém u detí sa stále vyvíja. Ak prejavy nie sú vážne, problematickú potravinu môže znova dieťa vyskúšať a je možné, že s ňou už neskôr nebude mať telo žiaden problém.

 

Dá sa predísť vzniku alergie?

 

Vznik alergie je z veľkej časti zásluha dedičnosti, preto je ťažké jej predísť. Podiel viny má však aj správanie mamičky ešte počas tehotenstva a tesne po narodení dieťaťa. Dôležité je nefajčiť, nepiť alkohol a byť opatrná s liekmi počas tehotenstva a dojčenia.

Dobrá správa pre budúce mamičky - podľa najnovších odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie je možnou prevenciou pred vznikom alergie výlučné dojčenie prvých 6 mesiacov.