Učíme sa rozprávať s deťmi: 7 tipov, ako ich motivovať k prvým slovám

Najskôr zistite, čo ovplyvňuje prvé slová

prve-slova-02

Ak chcete naučiť svoje dieťa niektoré konkrétne slová, mali by ste im ich ukazovať vo vizuálnej podobe. Takto zjednodušene sa dajú pomenovať výsledky výskumu, ktorý realizoval tím profesorky Lindy Smithovej.

Jeho cieľom bolo zistiť, či majú na prvé slová nejaký vplyv predmety, ktoré dieťa vidí. „Myslíme si, že prvé slová je možné predvídať na základe vizuálnych skúseností s objektmi a bežného výskytu týchto predmetov vo vizuálnom svete dieťaťa,“ povedala Smithová.

Výskum prebiehal tak, že ôsmim deťom, piatim dievčatám a trom chlapcom vo veku 8 – 10 mesiacov, na hlavu umiestnili kamery, ktoré boli zapnuté každý deň po dobu 4,5 hodiny.

Vedci na účely výskumu použili zábery z času, keď sa deti venovali jedeniu, a to v hocijakých situáciách. Celkovo sa počas testu vyhotovilo vyše 900 000 záberov a zaznamenalo 745 objektov.

Na základe zozbieraných materiálov vedci rozdelili pomenovania všetkých objektov do troch skupín – takzvané prvé podstatné mená (sú známe 16-mesačným deťom), skoré podstatné mená (sú známe 30-mesačným deťom) a neskoré podstatné mená (neskoršie štádia učenia).

Vedci zaznamenali silnú súvislosť medzi objektami zo snímok a prvými podstatnými menami, medzi ktoré patrí napríklad stôl, pohár, fľaša, lyžica či košeľa.

Dôkazom tohto prepojenia je aj to, že až prvých 15 pojmov zo skupiny prvých podstatných mien sa objavilo medzi týmito objektmi.

Výskumníci sa aj na základe týchto zistení domnievajú, že deti, ktoré začnú hovoriť neskoršie, majú pomalé alebo vekovo oneskorené vizuálne vnímanie objektov. Do tejto skupiny patria napríklad aj deti trpiace autizmom.

Ako motivovať deti k prvým slovám?

prve-slova-04

Aby ste svoje dieťa motivovali k rozprávaniu alebo ho niečo naučili, predmety mu aj ukazujte. Okrem tohto postupu však existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako dieťa podnietiť k rozprávaniu.

1. Rozprávajte

prve-slova-03

Už v čase prvých troch mesiacov bábätko vníma, keď niečo rozprávate. A nemyslíme tým len to, keď sa im prihovárate. To, o čom budete hovoriť, je na vás. Dokonca si namiesto bežného rečnenia môžete zaspievať, čítať im alebo recitovať básne.

Niektoré bábätká majú rady aj hudbu. Napríklad aj tú, ktorú počuli, keď boli ešte v brušku.

Že bábätko tieto zvuky vníma, spozorujete tak, že sa bude smiať, hýbať rukami a bude stále pozorné. V dôsledku toho napokon aj ono začne mrnčať a bľabotať. Aj takéto prejavy môžete vnímať ako dobrý základ prvých slov.

2. Používajte podstatné mená

prve-slova-05

Hoci je skvelé naučiť dieťa čo najviac, zo začiatku postupujte veľmi jednoducho. Napríklad, používajte viac podstatné mená než iné slovné druhy.

Namiesto vety „Toto je moja káva.“ použite vetu „Toto je mamina káva.“ Pomenúvajte všetko, čo môžete. Pre deti sú tieto pojmy zrozumiteľnejšie a ľahšie na pochopenie.

3. Správne vyslovujte

prve-slova-06

Na to, aby ste deťom chápanie a vnímanie ešte viac uľahčili, nestačí iba hovoriť jednoduché slová, ale ich aj správne vyslovovať. To znamená správne artikulovať a spomaliť tempo reči.

Nezachádzajte však až do extrému, keď by bola reč príliš pomalá. Jednoducho hovorte tak, aby dieťa vašu reč vnímalo a rozumelo jej.

4. Opakujte

prve-slova-07

Hovorí sa, že opakovanie je matka múdrosti. A pri deťoch to platí obzvlášť. Preto myslite na to, že je dobré opakovať pojmy aj viackrát. Hovorte viac ráz tú istú báseň alebo im spievajte rovnaké pesničky.

Stále pomenúvajte veci, ktoré máte okolo seba. Najlepšie bude, ak ich dieťaťu hneď aj ukážete. To mu pomôže, aby si pojem spojilo s konkrétnym predmetom a pochopilo význam slova.

5. Hrajte sa s nimi

prve-slova-08

Hranie sa s dieťaťom je zábava aj pre dospelých. A ak budete vedieť, že sa vaše bábätko môže niečo nové naučiť, o to viac sa môžete z toho tešiť.

Počas hry praktizujte všetko to, o čom sme písali vyššie – rozprávajte a správne artikulujte. Rovnako opakujte aj viac ráz tie isté slová, pomenúvajte napríklad hračky alebo obrázky.

Zároveň čakajte, či bude mať dieťa snahu slová opakovať. Ak áno, vnímajte ho a venujte mu pozornosť. Hranie sa je skvelá príležitosť, aby ste bábätko motivovali k prvým slovám, a zároveň ho počuli, ako sa mu v tom darí. :-)

6. Napodobňujte

prve-slova-09

Iste nám dáte za pravdu, že počas prvých rokov je u bábätiek bežné napodobňovanie – či už sú to zvieratá alebo iné prírodné zvuky. Slová ako „mú-mú“ alebo „béé“ sú často predchodcami slov mama alebo tata. Je to ale celkom normálne.

Ak sa snažíte podnietiť vaše dieťa k rozprávaniu, podporte ho aj pri napodobňovaní. Aby ste aj dieťaťu pomohli pri imitácii zvierat, pokojne ho vezmite do zoologickej záhrady alebo na zvieraciu farmu.

Pomôže to tomu, aby si dieťa spojilo slovo s obrazom, a tak ľahšie pochopilo jeho význam.

7. Zaveďte pravidelnosť

prve-slova-10

Na to, aby ste vášmu bábätku pomohli čo najviac, mali by ste urobiť zo všetkých vyššie spomenutých činností rutinu. Pravidelne sa s ním hrajte tak, že sa popri tom rozprávate a ukazujete mu.

Často mu čítajte, hlavne vtedy, keď viete, že vás bábätko vníma – napríklad aj ráno, keď vstane.

Pre ešte väčšiu atraktivitu zavádzajte rôzne hravé formy učenia. Napríklad si určujte takzvané slovo dňa, ktoré budete v tom danom dni opakovať.

Samozrejme, vyberajte si jednoduché slová, ktoré budú zapadať do kontextu vašich aktivít. Ak sa budete hrať vonku, slovom dňa môže byť napríklad lopta. Takýmto spôsobom môžete učiť deti aj mená súrodencov.

Dobré vedieť

prve-slova-11

Všeobecne platí, že deti sa začínajú vyjadrovať jednoduchými slovami ako je „ba-ba“ či „da-da“ od 12. do 18. mesiaca.

Približne o šesť mesiacov neskôr vedia deti používať zhruba 50 slov. Keď má dieťa štyri roky, ovláda 2 500-3 000 slov.

Všetky tieto údaje sú však vypočítané v priemere. Každé dieťa treba vnímať ako jednotlivca. Preto sa nemusíte báť, ak vaše bábätko nebude v danom veku ovládať presne toľko slov alebo sa nerozhovorí v konkrétnom mesiaci.

Ak mu budete pomáhať a urobíte komunikáciu zábavnú, s rozprávaním mať problém určite nebude. :-)